AI helpt precisieradiotherapie nog beter te maken

15 jul. 2021 10:40

Het Nederlands Kanker Instituut, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Elekta gaan samen nieuwe  AI-strategieën ontwikkelen voor het verbeteren van precisieradiotherapie. Het gaat hierbij om verbetering van de kwaliteit van de beelden waarop een bestralingsbehandeling is gebaseerd, het voorspellen en verantwoorden van veranderingen in de tumoranatomie van de patiënt in de tijd en het automatisch aanpassen van de bestralingsafgifte elke keer als de patiënt wordt behandeld.

De samenwerkende partijen hebben recent subsidie toegezegd gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO, waarmee het  Partnership for Online Personalized AI-driven Adaptive RT (POP-AART) lab een feit is. Het lab dat onderdeel is van het Innovation Center for Artificial Intelligence wil met grensverleggende AI-methoden online adaptieve radiotherapie optimaliseren. Het doel van adaptieve radiotherapie  is om rekening te houden met veranderingen die zich bij patiënten kunnen voordoen in de loop van de behandeling. Het gaat erom patiënten telkens de juiste dosis straling geven, op de juiste plek met de minste schade aan gezond weefsel. Dit is een grote uitdaging die bij elke behandelsessie hoort omdat patiënt en tumor continu in beweging zijn en in de loop van de tijd van vorm veranderen.

Jan-Jakob Sonke, groepsleider adaptieve radiotherapie en bijzonder hoogleraar aan de UvA en een van de twee directeuren van het lab kijkt reikhalzend uit naar de start van het lab. “Het is niet alleen onze ambitie om zeer innovatie AI algoritmes te ontwikkelen, maar ook om deze toepasbaar te maken voor de klinische praktijk zodat patiënten nog beter behandeld kunnen worden.”

Efstratios Gavves, universitair hoofddocent computer vision and deep learning aan de UvA, tevens directeur van het lab: “De tijd is rijp om de kracht van artificiële intelligentie en big data te combineren met de geavanceerde expertise van de UvA en het Antoni van Leeuwenhoek, voor een toepassing met enorme impact: de strijd tegen kanker.”

Het laboratorium zal pionieren in het gebruik van nieuwe deep learning-benaderingen om uitdagingen in de moderne stralingsoncologie aan te pakken, waaronder personalisatie, snelheid en precisie. In de loop van het partnerschap zullen meerdere werkstromen parallel lopen, en elk zal verschillende belangrijke elementen in het radiotherapieproces behandelen, waaronder de kwaliteit van de dagelijkse behandelingsbeelden, strategieën om veranderingen in de anatomie van een patiënt te detecteren en aan te passen en methoden om de behandeling voortdurend te personaliseren voor patiënten.

Maurits Wolleswinkel, President Linac Solutions & Chief Product Officer bij Elekta, zegt: "Wij zijn van mening dat AI een cruciale rol moet spelen om clinici te helpen bij het bieden van steeds meer gepersonaliseerde- en complexe kankerbehandeling aan patiënten. Elekta's deelname aan POP-AART onderstreept onze toewijding aan precisiestralingsgeneeskunde."

POP-AART lab