Antoni van Leeuwenhoek opent unieke nieuwe hybride OK in Nederland

2 sep. 2021 11:00

Minimaal invasieve behandeling met verrijdbare CT-scanner zorgt voor nog meer precisie bij bestrijden tumoren

Afgelopen week is in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) een nieuwe hybride operatiekamer (CT Angio Combinatie) geopend. In deze operatiekamer staat naast een röntgenapparaat ook een verrijdbare CT-scanner waardoor het nu mogelijk is om gelijktijdig diagnostiek en minimaal invasieve therapie (zonder snijden) in te zetten tijdens het behandelen van (complexe) tumoren. Het gebruik van beide apparaten tegelijk maakt dat de interventieradioloog de tumor nog beter kan zien tijdens de behandeling. Hierdoor kan de radioloog nog preciezer werken en meer ingewikkelde tumoren behandelen. Het Antoni van Leeuwenhoek is het allereerste ziekenhuis in Nederland met deze oplossing van Siemens Healthineers.

Patiënt hoeft niet verplaatst te worden
Waar patiënten voorheen tijdens een interventieradiologie behandeling verplaatst moesten worden voor een CT-scan, blijft de patiënt nu op één plek liggen. Het verplaatsen van de patiënt kost tijd en zorgt voor een veranderend beeld doordat de patiënt bijvoorbeeld anders is gaan liggen. In deze nieuwe OK zijn de CT-scanner en het interventie röntgenapparaat een geïntegreerd geheel. De CT-scanner staat op rails en schuift tijdens de operatie over de behandeltafel heen. De beelden van de CT-scanner en het röntgenapparaat worden zo samen gebruikt tijdens de behandeling. Tarik Baetens, interventieradioloog in het AVL: “Deze combinatie maakt het mogelijk om complexere behandelingen met nog grotere precisie uit te voeren ".

Mogelijkheden voor diverse interventiebehandelingen
De volgende interventiebehandelingen kunnen op deze nieuwe operatiekamer worden gedaan: het bevriezen of wegbranden van tumoren via een kleine gaatje in de huid (cryo-ablatie, microwave ablatie, radiofrequente ablatie). Bijvoorbeeld bij tumoren in de long, lever, nieren, bijnieren, lymfklieren en het skelet. Het behandelen van tumoren en chirurgische complicaties via de slagaders en lymfebanen (embolisatie). Het stabiliseren van botten, aangedaan door tumor (cementoplastiek, vertebroplastiek) en puncties en biopten voor weefselonderzoek van moeilijk te bereikbare tumoren.