AYA-team voor jonge patiënten

3 feb. 2021 08:11

Jaarlijks krijgen 3.800 jongvolwassenen tussen de 18-39 jaar te horen dat ze kanker hebben; deze patiënten worden AYA’s (Adolescents & Young Adults) genoemd. Sinds december is er in het AVL een speciaal AYA-zorgteam actief, dat deze jonge patiënten ondersteuning biedt bij het zo goed mogelijk vormgeven van hun leven met kanker.

Jongvolwassenen met kanker hebben vaak leeftijdsspecifieke vragen, bijvoorbeeld over vruchtbaarheid, studeren, het aangaan van relaties en het zelfbeeld. Voor hulp bij het beantwoorden van deze vragen en meer kunnen zij nu dus terecht bij het AYA-zorgteam tijdens en na hun behandeltraject. Eva Swart, verpleegkundig specialist AYA: ‘We zijn er voor alle AYA’s in elke fase van, en na, de behandeling. Tijdens de eerste afspraak, die ongeveer een uur duurt, praat ik met de patiënt over zijn of haar situatie en kijk ik wat er nodig is om te kunnen blijven doen wat belangrijk voor hem of haar is, zoals sporten of werken.’

Naast Eva Swart maken ook verpleegkundig specialist Elsbeth van der Laan, internist-oncoloog Winette van der Graaf en internist-oncoloog Martijn Kerst onderdeel uit van het AYA-zorgteam in het AVL. Indien nodig overlegt het AYA-zorgteam met andere zorgverleners in huis; denk aan medisch maatschappelijk werk, een psycholoog, een diëtist en een fysiotherapeut. Daarnaast kan, wanneer nodig, het AYA-zorgteam de patiënt doorverwijzen naar het Supportive Care Team, een geestelijk verzorger, een revalidatiearts of een seksuoloog. De medisch specialist blijft verantwoordelijk voor de behandeling en de controles en de verpleegkundig specialist blijft contactpersoon voor vragen over de behandeling.

Meer informatie over onze AYA-poli vind je op deze speciale pagina op onze website.

Wetenschappelijk onderzoek

In het AVL vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit gebeurt samen met het AYA-zorgnetwerk en academische ziekenhuizen in Nederland. Op dit moment lopen er twee grote onderzoeken in het AVL. De Compraya-studie en de Survaya-studie.