Borstkankerspecialist Emiel Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

5 nov. 2021 17:31

Vandaag, 5 november 2021, is prof. dr. Emiel Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn baanbrekende werk als oncologisch chirurg, gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker. Emiel Rutgers ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim tijdens zijn afscheid na 35 jaar Antoni van Leeuwenhoek.

Als oncologisch chirurg is Emiel Rutgers sinds 1987 werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek en het daaraan verbonden onderzoeksinstituut, het Nederlands Kankerinstituut. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis onderscheidde Emiel Rutgers zich in zijn deskundige en persoonlijke zorg voor met name borstkankerpatiënten. Met zijn brede kennis op het gebied van chirurgie maar ook oncologie en radiotherapie behaalde hij belangrijke resultaten met een multidisciplinaire behandelingswijze.

Grote waarde

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden heeft Emiel Rutgers de polikliniek Familiaire tumoren opgezet. Ook is hij jarenlang hoofd geweest van de borstkankergroep en de chirurgie-afdeling. Daarnaast begeleidde hij tientallen studenten en promovendi. Met ruim 650 publicaties in zijn vakgebied is Emiel Rutgers’ wetenschappelijk werk nationaal maar ook internationaal van grote waarde geweest.

Lifetime Achiement Award

In 2017 ontving hij de Clinical Research Award van de European CanCer Organization en in 2019 de Lifetime Achiement Award van de European Society of Surgical Oncology. Vanwege zijn baanbrekende werk als oncologisch chirurg, in het bijzonder voor zijn werk in de behandeling van borstkanker, is prof. dr. Emiel Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Orde van de Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.

Publiekslezing borstkanker met Emiel Rutgers

Op donderdag 11 november organiseert het Antoni van Leeuwenhoek een online publiekslezing ‘Borstkanker, veel geleerd van het verleden, naar een veelbelovende toekomst’. Emiel Rutgers vertelt wat hij zoal heeft gezien aan ontwikkelingen en verbeteringen in de behandeling van borstkanker, en waarom hij denkt dat de toekomst er veelbelovend uit ziet. Rene Bernards is qua leeftijd al toe aan pensioen maar zeker niet wat betreft zijn onderzoeksactiviteiten. Hij voorspelt dat kanker een chronische ziekte gaat worden en vertelt waarom. Het programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:00 uur.