Onderzoek onder patiënten naar financiële gevolgen bij kanker

31 jan. 2022 13:29

Het hebben van kanker kan leiden tot zorgen over financiën. Hoe groot dit probleem is echter niet precies bekend. Het Antoni van Leeuwenhoek is daarom een anoniem onderzoek gestart onder patiënten in Europa. Patiënten worden hier uitgenodigd mee te doen.

Kanker leidt tot zorgen over je gezondheid, maar kan ook leiden tot zorgen over financiën. Je kunt misschien zelf (tijdelijk) minder werken, of je partner levert werkuren in voor mantelzorg. Wellicht pieker je over kosten voor bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis, eigen bijdragen voor medicijnen, voor fysiotherapie, protheses, aanpassingen in/rondom je huis of verzekeringen. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek, doen hier onderzoek naar binnen verschillende landen in Europa. Dit onderzoek wordt gesteund door KWF, andere Europese kankerfondsen en door de Organisatie van Europese Kanker Instituten (OECI).

Door middel van een anonieme vragenlijst voor mensen die kanker hebben of hebben gehad, willen zij graag te weten komen óf u financiële gevolgen ondervindt door kanker, zo ja, welke dat dan zijn, en wat voor impact dit op u heeft.

Doet u mee?

Iedereen die zelf kanker heeft, of die recent kanker heeft gehad is welkom om anoniem deel te nemen aan dit onderzoek.
Meedoen aan dit onderzoek kan hier.

Of via de QR-code:

Het invullen van de online vragenlijst kost ongeveer 20 minuten van uw tijd.

Resultaten van het onderzoek

Onderzoeksleider prof. dr. Wim van Harten van het Antoni van Leeuwenhoek: ‘De diagnose en behandeling van kanker hebben waarschijnlijk voor de betrokkene vaak ook op financieel gebied flinke impact. Hier is echter nog weinig gedegen en grootschalig onderzoek naar gedaan in Nederland en Europa.’

Met de uitkomsten van het onderzoek, willen ze leren hoe de (na)zorg voor kankerpatiënten op dit punt kan worden verbeterd. Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch-Ethische Toetsingscommissie en de Institutional Review Board (IRB) van het Antoni van Leeuwenhoek.

Heeft u vragen?

Vragen over dit onderzoek kunt u stellen per mail: sectrial@nki.nl