Start van de week van de Verpleegkundig Specialist

22 mrt. 2021 10:50

Vandaag kwamen tientallen verpleegkundig specialisten uit het AVL online bij elkaar om  de Week van de Verpleegkundig Specialist in de Oncologie (VSO) af te trappen. Tijdens deze week van de VSO worden er door het hele land activiteiten georganiseerd zoals het online Voorjaarssymposium van het Netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie.

Deze week zetten we een aantal Verpleegkundig Specialisten (VS) uit het AVL in de schijnwerper. Zij  vertellen op MyAntonet meer over hun werk.

In Nederland is de verpleegkundig specialist een relatief nieuwe beroepsgroep. De VS is een van die nieuwe beroepen in de zorg waarbij zij/hij speciaal is opgeleid om zowel verpleegkundige als medische handelingen uit te voeren. Een VS heeft een geaccrediteerde Advanced Nursing Practice masteropleiding afgerond, is geregistreerd door het College Specialismen Verpleegkundige, ingeschreven in artikel 14 van de wet BIG en moet om geregistreerd te blijven 5-jaarlijks aantonen voldoende in de praktijk te hebben gewerkt, intercollegiale toetsing en deskundigheidsbevordering hebben gedaan.

Maar wat doet een VS nou precies? En hoeveel VS-ers werken er in het AVL?

Meer over de Verpleegkundig Specialist

In Nederland zijn zo’n 4400 verpleegkundig specialisten (VS) werkzaam en 1272 in opleiding.

  • 65 in het Antoni van Leeuwenhoek.
  • 500 a 600 in de oncologie
  • 3100 VS-ers in de algemene gezondheidszorg
  • 1300 VS-ers in de geestelijke gezondheidszorg

Waar zit het verschil tussen een VS en een verpleegkundige of Medisch specialist?

Dit zijn onder andere het uitvoeren van voorbehouden handelingen, voorschrijven UR-geneesmiddelen, aangaan van een zelfstandige behandelrelatie met de patiënt, het openen en sluiten van DBC’s, uitvoeren van intercollegiale consulten en optreden als regiebehandelaar. Zie hieronder een overzicht.

Naast het werk in de directe patiëntenzorg behoort er ook ruimte te zijn voor niet patiënt gebonden werkzaamheden. In het Antoni van Leeuwenhoek is dit vastgelegd in een 70/30% verdeling.

Alles over de verpleegkundig specialist is terug te vinden op Over de verpleegkundig specialist | V&VN VS (venvnvs.nl)