Vici-subsidie voor chromosoombioloog Benjamin Rowland

14 apr. 2021 10:56

Benjamin Rowland, leider van de onderzoeksgroep Chromosoombiologie in het NKI, heeft een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro gekregen van NWO. Hiermee gaat hij uitzoeken hoe het komt dat chromosomen geen onontwarbare kluwen aan DNA vormen, maar netjes los van elkaar liggen binnen de celkern.

De celkern: geen bord spaghetti

In de kern van onze cellen zit in totaal twee meter DNA opgevouwen, verdeeld over 46 chromosomen. Chromosomen zijn slierten DNA die vaak worden vergeleken met spaghettidraden. Maar in de cel zitten ze niet, zoals op je bord, in een kluwen door elkaar heen. Integendeel, chromosomen liggen allemaal los van elkaar, elk op een eigen plekje in de celkern. Hoe komt dat? Dit is de vraag waar Rowland en zijn groep de komende jaren nieuwe antwoorden op willen vinden.

‘Enorme eer’|

De Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland, en is gericht op vooraanstaande onderzoekers. Benjamin Rowland: “Het is een enorme eer om zo’n Vici toegekend te krijgen. Ik vind het geweldig dat ons soort fundamentele vraagstukken tot de verbeelding spreken van zowel de internationale referenten als de commissieleden bij het NWO. We kijken ernaar uit de komende jaren onze tanden in dit vraagstuk te zetten.”

Lees meer

• Het persbericht van NWO: https://www.nwo.nl/nieuws/33-wetenschappers-ontvangen-nwo-vici-van-15-miljoen-euro
 https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2020/nieuwe-inzichten-in-het-vouwen-van-dna-benjamin-rowland-en-elzo-de-wit-publiceerden-in-nature/
 https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2018/hoe-ringen-en-lussen-ons-dna-organiseren/
 https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2018/dna-onderzoeker-judith-haarhuis-wint-antoni-van-leeuwenhoek-prijs-2017/
 NKI researchers unravel mechanism by which DNA forms loops | Netherlands Cancer Institute
 De onderzoeksgroep van Benjamin Rowland