Antoni van Leeuwenhoek hoogst genoteerde Nederlandse ziekenhuis in lijst ‘World’s best specialized hospitals 2023’

19 okt. 2022 11:00

Het Antoni van Leeuwenhoek staat op plaats 45 in de lijst met beste in kanker gespecialiseerde ziekenhuizen van de wereld 2023. We zijn daarmee het hoogst genoteerde Nederlandse ziekenhuis in deze lijst van in totaal 300 ziekenhuizen. Het tijdschrift Newsweek brengt deze lijst jaarlijks uit, in samenwerking met onderzoeksbureau Statista.

Hoe kwam de ranking tot stand?

De Newsweek ranking is een zogenoemde reputatieranking. Hij is gebaseerd op een online survey onder meer dan 40.000 medisch deskundigen uit twintig landen, uitgenodigd door het onderzoeksbureau. De respondenten werd gevraagd welke ziekenhuizen ze zouden aanbevelen (niet dat van henzelf) op hun eigen en één ander vakgebied. Daarin moesten ze vervolgens een top vijf aanbrengen. Op basis hiervan werd een score berekend, die werd voorgelegd aan een internationale zeskoppige expert board. Met hun feedback kwamen de definitieve lijsten tot stand.

Compliment Directeur zorg en zorgontwikkeling

Jacqueline Stouthard is trots op deze wereldwijde erkenning: “Het is een prestatie om als relatief klein Antoni van Leeuwenhoek deze plek in te nemen op deze wereldwijde lijst. Het is een erkenning van vakgenoten voor onze kennis en kunde. Een enorm compliment voor iedereen die bij onze directe patiëntenzorg betrokken is.”

Andere Nederlandse centra

Op de oncologie-lijst staan drie andere Nederlandse centra: het Erasmus MC Kanker Instituut (plaats 119), het Amsterdam UMC, oncologie (plaats 194) en het Cancer Center Amsterdam van het VU Medisch Centrum (plaats 203). Op nummer één staat het MD Anderson Cancer Center in Houston, Texas.