Robert Jansen in Nature | Zweten is weten

15 jun. 2022 17:00

Toen onderzoekers Robert Jansen en Koen van de Wetering zich tien jaar terug in het zweet renden op de trappen van het Nederlands Kanker Instituut, hadden ze niet kunnen voorzien welke impact dat zou hebben. Gedreven door de wens om cellen beter te begrijpen, ontdekten zij met collega’s een nieuw stofje. Datzelfde molecuul lijkt nu bij te dragen aan het positieve effect van beweging op een lichaam, schrijven onderzoekers in het vooraanstaande blad Nature.

Wetenschappelijk onderzoek kost vaak bloed, zweet en tranen, zal menig onderzoeker beamen, maar in dit geval moeten we dat vrij letterlijk nemen. In hun zoektocht naar een nog onbekend molecuul putten Robert Jansen en zijn collega’s uit de onderzoeksgroep van Piet Borst zichzelf uit, en lieten ervoor en erna hun bloed afnemen. “Eén collega is zelfs buiten gaan rennen en heeft bij de collega’s van de bloedafname nog een paar push-ups gedaan”, herinnert hij zich. Alles voor de wetenschap.

Melkzuur

Hun bloed bevatte belangrijke informatie over de vorming van het nieuwe molecuul, waarvan ze wisten dat ons lichaam het uit melkzuur maakt. Robert: “Daarom wilden we testen of een hoge concentratie van melkzuur in het bloed ook de concentratie van die stof verhoogt. En de makkelijkste manier om melkzuur in het bloed te laten stijgen is om je in te spannen.”

Obesitas

Zo ontdekten zij Lac-Phe, dat de hoofdrol speelt in het vandaag gepubliceerde vervolgonderzoek onder leiding van Amerikaanse onderzoekers. In muizen blijkt de aanwezigheid van Lac-Phe een rol te spelen in het al dan niet ontstaan van obesitas. Of dit ook voor mensen geldt, is nog niet bekend. Robert, die inmiddels bij de Radboud Universiteit werkt: “Terugkijkend zijn in grote studies bij mensen eerder aanwijzingen gevonden dat Lac-Phe iets zou kunnen doen tegen dik worden, maar of het extra toedienen van Lac-Phe in mensen net zo werkt als in muizen is nog de vraag.”

Meer weten?

Lees meer over het nieuwe onderzoek op de website van Radboud Recharge.