Ymke Fokma ondertekent Green Deal 3.0

8 dec. 2022 16:00

Deze week ondertekende Ymke Fokma, lid Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, de Greendeal 3.0. De lat komt steeds hoger te liggen en de onderwerpen waar nu voor getekend wordt, liegen er niet om. “We vinden het belangrijk en we willen als Raad van Bestuur de greenteams zoveel mogelijk ondersteunen,” licht ze toe. “De zorg is één van de grotere vervuilers, dus wij moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. En dat doen we dan ook.”

  • Ymke Fokma ondertekent de Green Deal

De laatste Green Deal, getekend in 2018, spitste zich toe op vier concrete doelen: het terugdringen van de CO2-uitstoot, circulair werken, schoner water en een gezondere leef- en verblijfsomgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Inmiddels draait het AVL voor 100% op groene stroom, hierdoor is de CO2-uitstoot met 70% verminderd. Tevens is het Ketelhuis gerenoveerd. Met de eerste green deal, die in 2015 getekend werd, behaalde het AVL het certificaat zilver van de milieuthermometer.

In deze derde Green Deal staan er vijf onderwerpen op de lijst:

  1. Gezondheidsbevordering
  2. Vergroten milieubewustzijn
  3. CO2-uitstoot
  4. Circulair
  5. Milieubelastende medicatie

Ymke: ”De ambities zijn hoog. We hebben bijvoorbeeld te maken met veel reisbewegingen van patiënten en personeel, maar ook werken we met radioactief materiaal. Dat is een specifieke soort vervuiling en daarom een enorme uitdaging.”