Benjamin Rowland benoemd tot hoogleraar

Groepsleider Benjamin Rowland is onlangs benoemd tot hoogleraar Genome Biology aan de Technische Universiteit Delft. Hij kijkt uit naar de samenwerking met zijn nanotechnologie-collega’s in Delft.

Rowland Benjamin 20220920 01
Met onze gezamenlijke expertise kunnen we achter de écht grote vragen aan gaan!
Benjamin Rowland Groepsleider

Benjamin onderzoekt hoe cellen structuur geven aan DNA. Zijn onderzoeksgroep heeft de afgelopen jaren opvallende ontdekkingen gedaan. Afgelopen zomer bijvoorbeeld het mechanisme achter de X-vorm van chromosomen (DNA-pakketjes) in onze cellen. Eerder ontdekte zijn groep hoe een moleculair machientje genaamd condensin bepaalt hoe de chromosomen verdeeld liggen binnen de cel. “Dit soort machientjes bepalen de vorm van DNA in al het leven op aarde.”

Zijn team leverde belangrijk inzicht in hoe lussen worden gebouwd in het DNA door een vergelijkbaar machientje genaamd cohesin. Ze ontdekten ook hoe die machinerie wordt gereguleerd door een moleculaire rem, en hoe dit proces wordt aangestuurd door blokkades op het DNA. “De mechanismen die wij onderzoeken staan aan de basis van talloze belangrijke processen binnen de cel. Als ze niet goed werken leidt dit tot allerlei vreselijke ziekten, waaronder kanker.”

Rowland werkt veel samen met andere onderzoeksgroepen, die gespecialiseerd zijn in totaal andere technieken. Sommigen van die experts werken dichtbij, zelfs binnen het Nederlands Kanker Instituut, maar de meesten zitten in het buitenland. “Ons eigen onderzoek vindt veelal plaats op het niveau van cellen en chromosomen. Collega’s in Delft kunnen met hun technieken veel verder inzoomen, tot op de nanometer schaal. Samen kunnen we ons DNA dus nog beter onder de loep nemen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de groep van Cees Dekker. Met onze gezamenlijke expertise kunnen we achter de écht grote vragen aan gaan!”

Met zijn benoeming tot affiliated professor hoopt Rowland zowel de bestaande samenwerkingen te intensiveren als ook mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen te creëren. “Zo’n affiliatie is bovendien een mooie aanleiding om gastcolleges te geven en een goede manier om stagestudenten aan te trekken.”

Ook kan hij voortaan zelf als promotor fungeren voor de onderzoekers die promoveren in zijn groep. “Het verdedigen van je proefschrift aan het eind van je promotietraject is echt een sleutelmoment. In de jaren die daaraan voorafgaan begeleid ik mijn promovendi in hun onderzoek. Je doet samen de spannendste ontdekkingen die je vervolgens opschrijft in wetenschappelijke artikelen. Je gaat samen een avontuur aan. Ik vind het mooi om hen bij de afronding van het avontuur dan ook echt zelf de doctorstitel te kunnen geven.”

Meer weten?