Interview met Mariët Wagenmakers - Oncologieverpleegkundige

25 mei 2023 16:00

Mariët Wagenmakers begon als HBO-V stagiaire in het Antoni van Leeuwenhoek en is daarna niet meer weggegaan; de interesse in de oncologie was gewekt ze wilde zich verdiepen. Mariët werkt als oncologieverpleegkundige op de A vleugel van de 5e etage; dat is de verpleegafdeling waar patiënten na een operatie herstellen. “Het is een hele afwisselende afdeling met veel specialisaties,” vertelt Mariët, “de chirurgie patiënten van de mamma, slokdarm, maag, melanomen en sarcomen liggen hier."

Niet alleen de tumor

"Het is allemaal oncologie, maar je bent met het hele lichaam bezig, niet alleen met de tumor. Patiënten worden steeds ouder en daardoor hebben ze ook steeds vaker onderliggende ziektes hebben die je ook moet behandelen. Eigenlijk komt alles dat je in de opleiding leert weer voorbij.

Hoopvolle afdeling

De vijfde is ook vaak wel een hoopvolle afdeling. We krijgen bijvoorbeeld mensen die net een kleine borstsparende operatie hebben gehad en over een paar uur weer naar huis mogen. Hoewel we ook wel patiënten hebben die een ingewikkelde slokdarmoperatie hebben gehad en daarvoor intensieve en langdurige zorg nodig hebben. Ik vind de afwisseling heel prettig en ook gewoon dat perspectief van; oké, een operatie met zicht op genezing.

Intiem

Ik merk dat ik het psychosociale een belangrijk onderdeel vind van wat ik doe, want het is echt wel een hele zware periode voor mensen. Dat vind ik ook het mooie aan verpleegkundige zijn, want je bent op het meest intieme moment in iemands leven en jij begeleidt ze. Als je bijvoorbeeld iemand helpt met de ochtendverzorging, komen vaak gesprekken los die je normaal niet zou hebben. Mensen voelen zich dan meer vrij en open, want ja, je helpt ze dan al met de intieme verzorging. Het kan over het leven gaan, over de struggelingen, maar ook de toekomstplannen die mensen dan toch af en toe wel durven uitspreken. En dan de vraag tussendoor: ’Is het realistisch denk je?’

Vertrouwen

Soms vragen mensen mij ook wel dingen: ‘Ben je nog op vakantie geweest?’ Je staat dan meer naast elkaar, dan boven elkaar en dat is de beste zorg denk ik. Informatie neem ik soms ook mee naar de artsen visite: ’Ja, maar dit heeft meneer net aan mij verteld, en hij wil dat niet.’ Dan kan ik opkomen voor mijn patiënt. Je gaat niet per se in tégen een arts, maar je voert de stem van de patiënt door naar de arts. Je moet ook als verpleegkundige een relatie opbouwen met artsen, zodat zij ook jou gaan vertrouwen. Ik merk ook dat artsen steeds vaker aan ons vragen: ’Hoe kijken jullie hiernaar?’

Ik begeleid nu zelf een traineeverpleegkundige en ik vind het ontzettend leuk om wat ik weet en wat ik kan over te dragen aan iemand anders. Ik zie deze nieuwe verpleegkundige ook echt groeien."

Vacatures

Wil jij ook écht iets betekenen voor onze oncologiepatiënten? Als MBO-V'er en HBO-V'er zijn er traineeships die je bij het Antoni van Leeuwenhoek kunt volgen. Je komt er dan, net zoals Mariët, achter of dit vakgebied bij jou past. Daarnaast zijn we ook op zoek naar oncologieverpleegkundigen. Lees meer over de traineeships en vacatures: