Meer keuze voor patiënten met slikproblemen in het bezoekersrestaurant en bij de espressobar in het AVL

1 apr. 2025 12:00

In samenwerking met Vermaat en Nestlé biedt het AVL nu ook in het bezoekersrestaurant en bij de espressobar speciale voeding voor patiënten met slikproblemen. Zo maken we het voor patiënten, die vanwege afspraken een hele dag in het AVL doorbrengen, makkelijker om veilig en voldoende te kunnen eten en drinken.

Op de verpleegafdeling is er al een speciale menukaart voor patiënten met slikproblemen, met smakelijke, gladgemalen gerechten in IDDSI-niveau 4. Voor patiënten die niet opgenomen zijn, maar soms wel een hele dag in het AVL zijn voor afspraken, is het soms nog lastig om veilig en voldoende te eten en drinken. Om ook die patiënten te ondersteunen en hun bezoek aan het AVL aangenamer te maken, zijn er nu speciale producten op IDDSI-niveau 1 t/m 4 verkrijgbaar bij het bezoekersrestaurant en de espressobar. Dat houdt in dat we, naast standaardvoeding, ook licht vloeibare tot zeer dik vloeibare voeding aanbieden. Denk hierbij aan Optimel drankjes, appelmoes en Breakers (knijpyoghurt).

Bovendien kunnen patiënten om een zakje met verdikkingsmiddel vragen, zodat zij hun koffie, thee of ander drankje tot de juiste consistentie (IDDSI-niveau 3) kunnen brengen. Door het zakje verdikkingsmiddel door het drankje te roeren, wordt de vloeistof dikker zodat zij het veilig kunnen drinken zonder zich te verslikken.

Dit is onderdeel van het initiatief Goede Zorg Proef Je en draagt bij aan gezonde, duurzame en passende voeding voor patiënten.

Heb je hier vragen over? Neem contact op met een van onze logopedisten.