Terugkijken: online publiekslezing behandeling op maat (2022)

22 nov. 2022 19:30 - 21:00

Op dinsdag 22 november organiseerde het Antoni van Leeuwenhoek een online publiekslezing over behandeling op maat.

In de toekomst willen we nog meer patiënten kunnen helpen met een behandeling op maat: een behandeling afgestemd op de unieke biologische kenmerken van de tumor. Daarom doen wij veel onderzoek naar behandeling op maat. Met als doel deze resultaten toe te kunnen passen in de patiëntenzorg. Wat doen wij op het gebied van behandeling op maat en wat zijn de ontwikkelingen voor de toekomst?

Sprekers

 

Programma

19:30 uur
Trends binnen diagnostiek en behandeling op maat
José van den berg, patholoog
De patholoog beoordeelt de tumorcellen, maar de manier waarop dit gebeurt is sterk in ontwikkeling. Vroeger keek de patholoog vooral door de microscoop, tegenwoordig maakt de patholoog via snelle machines gebruik van Artificical Intelligence en Digital Oncology. Ook maken we steeds vaker gebruik van het volledig doormeten van patiënten hun tumor-DNA, Whole Genome Sequencing, om op die manier de juiste behandeling op maat te kunnen geven.  

19:50 uur
Diagnostiek op maat

Elvin Eryiğit, Radioloog
Welke onderzoeksmethoden zijn er en wanneer krijgt iemand welk onderzoek? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een PET-scan en een MRI-onderzoek? Om diagnostiek op maat te kunnen realiseren maken we steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI) genoemd. Dit kan ons bijvoorbeeld helpen bij de vroege opsporing van kanker, bijvoorbeeld door borstkanker vroegtijdig op te sporen met MRI.

20:10 uur
Behandeling op maat bij longkanker

Joop de Langen, longarts
Tegenwoordig is er voor veel longkankerpatiënten een doelgericht medicijn. Door het analyseren van de tumoren leren we de tumoren steeds beter begrijpen en kunnen we op zoek naar nieuwe behandelingen.’

20:30 uur
Patiëntverhaal: samen beslissen - Wait&See traject bij endeldarmkanker 

Brechtje Grotenhuis en patiënt

20:50 uur
Vragen vanuit het online publiek

21:00 uur 
Afsluiting