Biopsie prostaat

Wat is een biopsie?

Een biopsie is een ingreep, waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen. Dit stukje weefsel noemen we een biopt.

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Deze biopsie is nodig als er een verdenking bestaat op prostaatkanker. In het Antoni van Leeuwenhoek onderzoeken we u middels een 'transperineale fusiebiopsie'. 

Met een 'fusie' biopsie kunnen we gericht prikken in de verdachte plekken. Dat kan doordat we MRI-beelden over de 'live' echobeelden van de prostaat projecteren (gefuseerd).

Zo kan precies worden bepaald waar in de prostaat het verdachte gebied zich bevindt. Omdat we dit precies kunnen bepalen, kunnen we gericht weefsel afnemen voor onderzoek door de patholoog. 

We biopteren via de huid. Dit is veiliger dan via de darm. De naald gaat via de huid van het perineum in de prostaat. Het perineum is het stukje huid tussen scrotum (balzak) en de anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op infectie heel klein is. Deze methode is ook minder pijnlijk. 

De biopsie vindt plaats onder lokale verdoving van het perineum en de omgeving rondom de prostaat. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos. Daarna wordt een echokop (klein buisje) via de anus in de darm geschoven. 

De MRI-beelden, waarop de afwijking is ingetekend, worden over de echobeelden geplaatst om de juiste plaats van de afwijking op de echobeelden te kunnen vaststellen.

Met een naald wordt weefsel weggenomen uit de afwijkende plekken.

In ons laboratorium wordt het weefsel onderzocht door de patholoog anatoom. De uitslag van dit onderzoek is binnen een week bekend.

Na het onderzoek

Afhankelijk van het risico op complicaties, krijgt u nog een uur nazorg na de ingreep. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u direct naar huis. We adviseren u door iemand naar huis te laten brengen.

Uitslag

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens de volgende afspraak.