Prostaatkanker

AVL Prostaatkankercentrum 

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen boven de 45 jaar. Onze artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen en onderzoekers zetten zich iedere dag voor de volle 100% in om mannen de meest optimale behandeling te geven met de hoogste kwaliteit van leven. We zijn het grootste gespecialiseerde prostaatkankercentrum van Nederland en onderdeel van het Prostaatkankernetwerk.

Heeft u prostaatkanker? Of bent u bang dat u dit heeft? Dan bent u bij ons in de best mogelijke handen. Wij weten wat er op u en uw naasten afkomt. U staat er niet alleen voor.

Daarom het AVL Prostaatkankercentrum

U krijgt uitstekende medische zorg

 • We hebben veel aandacht voor de patiënt en zijn naasten, zowel ten aanzien van de beste keuzes voor behandeling als de impact en kwaliteit van leven.
 • We voeren veel wetenschappelijk onderzoek uit ter verbetering van de behandeling en door  evaluatie van onze zorg zijn we continu bezig om te verbeteren.
 • We maken gebruik van de nieuwste behandeltechnieken en apparatuur, zo worden alle prostaatoperaties standaard uitgevoerd met de Da Vinci Robot.
 • Wij bieden veel mogelijkheden voor ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp, diëtetiek en revalidatie.
 • We werken samen met het Amsterdam UMC locatie AMC en VUmc, St Jansdal, Noordwest Ziekenhuisgroep, Rode Kruis Ziekenhuis en Andros Mannenkliniek binnen het Prostaatkankernetwerk, waarbij alle prostaatoperaties gezamenlijk in het Antoni van Leeuwenhoek plaatsvinden, om zo de hoogste kwaliteitstandaard binnen Nederland neer te zetten.
prostaatkankernetwerk concentratie operaties klein
Patientverhaal Antoni prostaatkanker
8.5

Patiënttevredenheid in het Antoni van Leeuwenhoek

Patiënten met prostaatkanker beoordelen het Antoni van Leeuwenhoek met de volgende rapportcijfers.

Deel uw eigen ervaring
 • 9.0
  Deskundigheid
 • 8.3
  Persoonlijke aandacht
 • 8.3
  Informatie
 • 8.7
  Vertrouwen
 • 8.3
  Mogelijkheid eigen inbreng

Ontmoet enkele specialisten

Het behandelteam

Onze specialisten zijn allen volledig gespecialiseerd in prostaatkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens overlegd en wordt gekeken welke behandeling(en) voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Want bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.

Maak kennis met een aantal specialisten binnen het AVL Prostaatkankercentrum:

Nieuws

Trials

Het Antoni van Leeuwenhoek is naast een ziekenhuis ook een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van kanker. Dagelijks zetten 700 bevlogen onderzoekers zich in om beter te begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe we het kunnen genezen. Ook bij prostaatkanker voeren wij veel wetenschappelijke studies (trials) uit. Indien een studie voor u geschikt is, zal de behandeld arts dit met u bespreken.

Enkele studies bij prostaatkanker

Meestgestelde vragen bij prostaatkanker

Hoe vraag ik een second opinion aan in bij het AVL?

Hiervoor neemt u contact op met uw huidig behandeld specialist in het ziekenhuis of uw huisarts. De arts kan de verwijsbrief digitaal naar ons versturen via www.avl.nl/verwijzers en hierbij direct uw (medische) gegevens en verslagen van onderzoeken meesturen.

Eventueel beeldmateriaal kan op een cd-rom per post naar ons worden verstuurd. Nadat alle gegevens door ons ontvangen zijn, wordt dit door het medisch team beoordeeld.

Daarna wordt met u een afspraak ingepland. De afdeling Planning neemt hiervoor contact met u op. Meer informatie over de second opinion vindt u hier.

Hoe snel kan ik bij jullie terecht? En kan dit ook als er nog geen diagnose prostaatkanker gesteld is?

Als uw huisarts prostaatkanker vermoedt, bijvoorbeeld op basis van een verhoogde PSA-waarde, dan kunt u vaak binnen enkele dagen al bij ons terecht.

Tijdens deze sneldiagnostiekdagen plannen wij zoveel mogelijk onderzoeken op één dag om u zo snel mogelijk te laten weten of u wel of geen prostaatkanker heeft.

Het kan zijn dat we voor uw eerste bezoek nog foto’s (bijvoorbeeld een MRI of een botscan) willen maken. Als dit zo is neemt het afsprakenbureau hierover contact met u op.

Opereren jullie standaard met een robot?

Ja, wij gebruiken een Da Vinci robot bij alle prostaatoperaties (prostatectomie).

Vanaf welke PSA waarden moet ik me zorgen gaan maken?

Er komen altijd kleine PSA-waarden voor in het bloed. Een normale waarde ligt voor mannen jonger dan 40 jaar lager dan1 ng/ml, voor mannen tussen de 40-60 jaar lager dan 2, en bij mannen ouder dan 60 jaar is de normale waarde PSA waarde lager dan 3.

Is de hoeveelheid PSA in uw bloed hoger dan de normale waarden, dan is vaak verder onderzoek nodig. Bij een kleine verhoging zal de huisarts het meestal even aankijken en na enige tijd het bloed opnieuw onderzoeken.

Er hoeft niet direct sprake van kanker te zijn. Overleg met uw huisarts als u zich zorgen maakt.

Ik heb een andere vraag

U kunt tijdens kantoortijden altijd contact opnemen met het Centrum Patiënteninformatie als u een vraag heeft.

Dit kan via 020 512 9111 en digitaal kunt u via onze website ook uw vraag via het contactformulier stellen.

Ondersteunende zorg_echtpaar II