Chemotherapie Infuus 8
123

Chemotherapie bij prostaatkanker

Zijn er direct bij de diagnose prostaatkanker uitzaaiingen gevonden? Dan kan de arts voorstellen om een combinatie van hormoontherapie en chemotherapie te gebruiken. Deze combinatie is van meerwaarde als er sprake is van bij uitgebreide botuitzaaiingen. De chemotherapie bestaat meestal uit zes kuren met het medicijn docetaxel (Taxotere®). 

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie geeft men om de celdeling van de kankercellen te remmen. Deze therapie richt zich op de kankercellen die verspreid in het lichaam kunnen voorkomen. Met een chemotherapie behandeling kan de ziekte voor kortere of langere tijd worden geremd en de klachten worden verminderd.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Chemotherapie geeft, behalve schade aan de kankercellen, ook schade aan gezond weefsel. Tijdens de chemotherapiekuren kunnen daardoor bijwerkingen ontstaan, zoals haarverlies, misselijkheid en braken, darmstoornissen en vermindering van het aantal witte bloedcellen waardoor u meer vatbaar wordt voor infecties. Er zijn tegenwoordig medicijnen die bij veel patiënten goed werken tegen de misselijkheid en het braken. De meeste bijwerkingen verdwijnen na afloop van de behandeling met chemotherapie.

chemotherapie still animatie

Chemotherapie: hoe gaat het in zijn werk?

Wilt u meer weten over chemotherapie? Hoe gaat het in zijn werk en kunt u last krijgen van bijwerkingen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u samengevat in een animatie: