MRI-scan

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-scan maken we afbeeldingen van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt met een antenne en verwerkt tot een afbeelding. Er zijn geen schadelijke effecten van de MRI-scan bekend.

Verloop van de diagnose

Geen sieraden

Voor de MRI-scan moet u al uw sieraden afdoen.

Instructie

Onze medewerkers begeleiden u gedurende het hele MRI-onderzoek.

Stil liggen

Het MRI-onderzoek neemt tussen een half uur en een uur in beslag. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het onderzoek.

In de gaten houden

De laboranten houden u goed in de gaten vanuit de bedieningsruimte.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een MRI-scan in zijn werk?

Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant. Beweging verstoort namelijk het resultaat van de scan. Als u ‘in de magneet’ ligt, hoort u geluiden. Dit is normaal en hoort bij het onderzoek.

De duur van het onderzoek hangt af van de informatie die uw arts wil hebben, en varieert van een half uur tot een uur. Voor het zichtbaar maken van sommige organen is het gebruik van contrastvloeistof nodig. Dit wordt toegediend via een infuus.

Voorbereiding

Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Daarom is het belangrijk dat u soepele kleding draagt zonder metaal, zoals ritsen, gespen, sleutels, mobiele telefoon, bankpasjes, muntgeld etc. Ook uw gebitsprotheses en uw gehoorapparaat moeten achterblijven in de kleedkamer. Zelfs mascara is niet toegestaan, want ook daarin zitten soms metaaldeeltjes!

Tijdens het onderzoek is het soms mogelijk om muziek te luisteren. U kunt dus uw eigen cd meenemen. Als u bepaalde medicijnen niet mag nemen, hoort u dat van uw arts.

Belangrijk om te weten

Vooraf nemen we een korte vragenlijst met u door om te controleren of er geen magnetische of elektrische voorwerpen in uw lichaam zitten die het onderzoek kunnen verstoren. Mensen met bijvoorbeeld een pacemaker of een insulinepomp kunnen namelijk geen MRI-scan ondergaan. Maar denk ook aan kunsthartkleppen, vaatclips aan hersenvaten of inwendige gehoorprothesen.

Als u:

  • overgevoelig bent voor contrastmiddelen
  • zwanger bent of denkt te zijn
  • borstvoeding geeft
  • last heeft van (ernstige) claustrofobie
  • niet in staat bent om enige tijd stil te liggen

moet u dit een paar dagen voor uw MRI-scan melden bij de afdeling Radiologie.

Na het onderzoek

De radioloog beoordeelt de foto’s en stuurt de uitslag en diagnose naar uw behandelend arts. Die bespreekt het met u de uitslag van de MRI-scan.