Biopsie

Een biopsie is een ingreep waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Het biopt wordt over het algemeen afgenomen onder lokale verdoving. Bij het afnemen van een biopt, wordt gebruik gemaakt van een holle naald. Om de precieze plek van de biopsie vast stellen, gebruiken we meestal een echografie of CT-scan. Een patholoog onderzoekt het biopt in het laboratorium. Er wordt onderzocht of u een goedaardige of kwaadaardige afwijking heeft. Bovendien kan de patholoog specifieke kenmerken van de eventuele tumor bepalen. Hierdoor kunnen we een eventuele behandeling beter op uw situatie afstemmen.

Duur onderzoek
15 minuten – 45 minuten

Na het onderzoek
Afhankelijk van het risico op complicaties, krijgt u nog een uur nazorg na de ingreep. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u direct naar huis. We adviseren u door iemand naar huis te laten brengen.

Uitslag
Uw behandeld arts bespreekt de uitslag met u tijdens de volgende afspraak. enmerken van de eventuele tumor bepalen. Hierdoor kunnen we een eventuele behandeling beter op uw situatie afstemmen.