Biopsie

Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen. Dit noemen we een biopt. Het weggenomen weefsel wordt door de patholoog onderzocht in het laboratorium.

Aan de hand van dit stukje weefsel wordt bepaald of u een goedaardige of kwaadaardige afwijking heeft en kan de patholoog andere specifieke kenmerken van de eventuele tumor achterhalen. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken tijdens uw volgende afspraak.

 

Verloop van de diagnose

Stukjes weefsel wegnemen

Met een holle naald wordt een heel klein stukje weefsel uit de afwijking genomen.

U wordt vaak lokaal verdoofd voor een biopsie

Om de precieze locatie van de afwijking vast te kunnen stellen, gebeurt dit met behulp van een echografie.

Locatie van de afwijking vaststellen

Tijdens het nemen van een biopt wordt alles via de echografie nauwkeurig gevolgd. Vaak wordt u bij het afnemen van een biopt lokaal verdoofd.

De patholoog bestudeert het weefsel

De patholoog bestudeert het weggenomen stukje weefsel onder de microscoop. De specifieke kenmerken van het tumorweefsel worden vastgesteld om de behandeling hier zo goed mogelijk op aan te sluiten.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een biopsie in zijn werk?

Een biopsie kan worden afgenomen door een radioloog met een dikkere naald, bijvoorbeeld om een stukje weefsel weg te nemen uit de borst of lever. Een biopt genomen door de radioloog wordt altijd plaatselijk verdoofd.

Tijdens een onderzoek van de maag of darmen kan ook met een tang een stukje weefsel worden weggehaald. Voor een onderzoek aan de maag of darmen door de maag-darm-leverarts of de chirurg krijgt u meestal een roesje. Dat is een lichte verdoving waardoor u slaapt en minder, geen of weinig pijn heeft tijdens de ingreep.

Voorbereiding

Als u bloed verdunnende middelen gebruikt of recentelijk gebruikt heeft, of als u een stollingsziekte heeft, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw arts.

Na het onderzoek

Na de biopsie mag u weer naar huis, mits er geen complicaties zijn. Mocht u pijn hebben na afloop van de behandeling, dan krijgt u instructies voor het gebruik van pijnstillers. Wanneer u een roesje heeft gehad, kunt u niet zelf naar huis rijden. Ook de plaats van de ingreep, de pijn en de pijnstilling kunnen uw rijvaardigheid negatief beïnvloeden. Wij raden u dan ook aan ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen.