Ejectiefractie

Een ejectiefractie is een onderzoek naar de pompfunctie van het hart. Met dit onderzoek kunnen we de werking van uw hartspier zien.

Door u vooraf te injecteren met een heel klein beetje radioactieve stof kunnen we uw hartspier vastleggen met een speciale camera. Die radioactieve stof circuleert door uw hart en gebruiken we om de pompfunctie van uw hart te berekenen. Er zijn geen bijwerkingen: de radioactieve stof is niet schadelijk en plast u gewoon weer uit.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een ejectiefractie in zijn werk

Het onderzoek duurt niet lang, ongeveer 15 tot 20 minuten. U gaat op een tafel liggen en krijgt drie ECG-stickers op uw lichaam geplakt. Daarna krijgt u een injectie met heel weinig radioactieve stof en starten we direct met het onderzoek. Tijdens de opnamen moet u 20 minuten zo stil mogelijk liggen.

Als het uw eerste ejectiefractie is, dan maken we eerst twee testopnamen. Dit doen we om bij volgende onderzoeken de uitslag goed te kunnen vergelijken met die van dit onderzoek. Tijdens het hele onderzoek wordt u begeleid door een medisch nucleair medewerker.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag u uw kleren gewoon aanhouden. Zorg wel dat u een beetje gemakkelijke kleding draagt. Sieraden of ander metaal op uw lichaam moet u af doen. Denk aan een gebitsprothese, een gehoorapparaat of een broekriem.

Mogelijk is de injectie wat gevoelig en vindt u het stilliggen tijdens de scan wat ongemakkelijk. U mag altijd iemand meenemen ter ondersteuning. Echter, tijdens het onderzoek moet diegene in de wachtkamer blijven.

Na het onderzoek

U krijgt maar heel weinig radioactieve stof in uw lichaam en dat verlaat uw lichaam gewoon weer via de urine. Door veel te drinken gaat dit wat sneller. De uitslag van de scan wordt naar uw behandelend arts gestuurd.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.