Nucleaire Geneeskunde

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde verzorgen we onderzoek (diagnostiek) van vrijwel alle soorten kanker met behulp van radioactieve stoffen. Meestal worden deze stoffen toegediend via een injectie, waarna met speciale scanners foto’s worden gemaakt. Zo proberen we om kanker en uitzaaiingen op te sporen en te bepalen of een behandeling aanslaat. De afdeling beschikt daarvoor over gammacamera's, PET- en CT-scanners en andere geavanceerde technieken. Ook behandelen we patiënten met radioactieve stoffen. Als u een nucleaire scan of behandeling nodig heeft, wordt u naar ons doorverwezen door uw behandelend arts.

De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17:00 uur via telefoonnummer 020 512 9111.

Ons team

Wat doen we voor u?

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komen patiënten voor onderzoek en behandeling.

Onderzoek

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt op verschillende manieren onderzoek gedaan. Meestal krijgt u de radioactieve stoffen toegediend via een injectie in een ader. Bij sommige onderzoeken, zoals de schildwachtklierprocedure, wordt de radioactieve stof in of in de buurt van de tumor toegediend.

Behandeling

Sommige tumoren kunnen ook met radioactieve stoffen worden behandeld, de zogenaamde inwendige bestraling. Deze stoffen worden meestal toegediend via een infuus, in enkele gevallen gebeurt het door middel van capsules die de patiënt moet inslikken.

Na de toediening van de radioactieve stoffen maken we foto's met speciale scanners. Op die manier brengen we de functie van uw organen of orgaansystemen in beeld. Dit gebruiken we vooral om kanker en uitzaaiingen bij u op te sporen of om te bepalen of uw behandeling aanslaat. We beschikken daarvoor over gammacamera's, PET/CT-scanners en andere geavanceerde technieken.

Voorbereiding op het onderzoek

Het hangt van het type onderzoek af of u al dan niet voorbereidingen moet treffen, zoals het volgen van een dieet of het aanpassen van diabetesmedicatie. U krijgt hierover altijd schriftelijke of telefonische informatie.

Behandeling

Met regelmaat worden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde patiënten behandeld met radioactieve stoffen, onder andere voor schildklierkanker, neuro-endocriene tumoren, prostaatkanker en pijnlijke uitzaaiingen in de botten. Indien een dergelijke behandeling bij u wordt overwogen, wordt u hierover uitgebreid voorgelicht, waarbij aandacht wordt besteed aan het doel van de behandeling, de uitvoering hiervan, het optreden van bijwerkingen en adviezen die u in de verschillende fases van de behandeling moet opvolgen.

Speciale aandachtsgebieden

  • Ons team is nauw betrokken bij onderzoek en de behandeling van alle soorten kanker. Wij sluiten aan bij de grote onderzoekslijnen van het Antoni van Leeuwenhoek, met extra aandacht voor borstkanker, melanoom, tumoren van de blaas en prostaat en neuro-endrocriene tumoren.  
  • Het realiseren van vernieuwingen in de diagnostiek en behandeling vinden wij belangrijk. Zo dragen we al tientallen jaren bij aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe apparatuur en het gebruik van nieuwe radioactieve stoffen voor het opsporen van kanker, zoals Gallium-PSMA bij prostaatkanker, Gallium-dotataat bij neuro-endocrine tumoren en radioactief Zirkonium gelabelde stoffen bij allerlei vormen van kanker. Ook voor de behandeling van tumoren speelt de afdeling een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe radioactieve stoffen.
  • We werken veel samen met ziekenhuizen in de regio, die patiënten naar ons verwijzen. Ook spelen we een rol in de opleiding van specialisten en medisch nucleair werkers.