PET/CT-scan

Een PET/CT-scan (Positron Emissie Tomografie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee het lichaam op een bijzondere manier kan worden afgebeeld.

Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Bij een PET/CT-scan dient een nucleair geneeskundige of medisch nucleair werker een kleine hoeveelheid radioactief glucose (18F-FDG) toe. Hierdoor kunnen we het gebruik van glucose in uw lichaam in beeld brengen en kanker en infecties opsporen.

Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit. Een onderdeel van de scan is een CT-scan, waardoor we de beelden beter nog beter kunnen beoordelen.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een PET/CT-scan in zijn werk?

Allereerst wordt u naar een rustkamer gebracht. Een medisch nucleair werker meet uw bloedglucosewaarde waarde, stelt een aantal vragen en kan uw vragen beantwoorden. Vervolgens injecteert een nucleair geneeskundige een heel kleine hoeveelheid 18F-FDG.

Hierna moet u 1 uur rusten en spierspanning vermijden, zodat de suiker gelijkmatig kan worden opgenomen. U ligt alleen in de rustkamer met gedimd licht. U mag niet lezen, maar mag in overleg eventueel wel rustgevende muziek luisteren op een eigen meegebrachte muziekspeler.

Na de rusttijd plast u goed uit en wordt u begeleid naar de PET/CT-scanner. U gaat liggen, meestal op uw rug, met uw armen boven het hoofd. Andere houdingen zijn mogelijk. Daarna wordt u in ongeveer 30 minuten geleidelijk door het scanapparaat geschoven. Al die tijd moet u stil liggen. De medisch nucleair werker bevindt zich in een andere ruimte, maar hij of zij kan u wel zien en u kunt met elkaar praten via de intercom.

Het onderzoek

Voorbereiding Op de dag zelf moet u minimaal 6 uur van te voren nuchter zijn. Water, koffie en thee zonder suiker, melk of zoetjes drinken mag. Drink binnen 2 uur vóór het onderzoek 1 liter water, thee of koffie. Hierdoor plast u de 18F-FDG snel uit. Een volle blaas is niet noodzakelijk; plassen in de uren voor het onderzoek mag. Heeft u suikerziekte of een vocht beperkend dieet of moeite met lang stilliggen, neem dan contact met ons op. U krijgt dan mogelijk andere instructies.

Zorg dat u zich van te voren niet erg heeft ingespannen of getraind, dat u op tijd bent en warme, gemakkelijk zittende kleding draagt. Draag geen metalen voorwerpen, zoals sieraden, knopen en ritsen. U mag altijd iemand meenemen ter ondersteuning, maar geen kinderen of een (mogelijk) zwangere vrouw. Tijdens de rust en het onderzoek moet diegene wel in de wachtkamer blijven.

Medicijnen

Bij sommige aandoeningen kan het nodig zijn dat u voorafgaand aan de scan valium (diazepam) krijgt om de spieren te ontspannen. U hoort dit van te voren. Indien u valium krijgt kan uw reactievermogen verminderd zijn en mag u niet zelf autorijden. Als u al rustgevende middelen gebruikt moet u dit aangeven.

Slikt u medicijnen dan kunt u deze gewoon blijven slikken, mits u deze niet bij de maaltijd moet innemen. Indien u medicijnen gebruikt in verband met suikerziekte (diabetes mellitus), meld dit dan. U krijgt dan mogelijk andere instructies.

Na het onderzoek

Er worden beelden en een verslag gemaakt. Uw behandelend arts zal de uitslag bij een volgende afspraak met u bespreken. De radioactieve stof verlaat het lichaam binnen enkele uren via de urine. Voor volwassenen om u heen is de straling niet schadelijk. Maar omdat kleine kinderen gevoeliger zijn voor straling, raden we u aan om de rest van de dag enkele meters afstand te houden van kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Doorgaans mag u na het onderzoek gewoon werken. Heeft u valium gehad, dan kan uw reactievermogen verminderd zijn tot 8 uur na het onderzoek. U mag dan niet zelf rijden met auto, fiets of brommer. Neem dan dus een begeleider mee of regel vervoer.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.