Uitzaaiingen in de lever

Wanneer u darmkanker, borstkanker, longkanker of huidkanker heeft (gehad), dan bestaat de kans dat u uitzaaiingen in de lever krijgt. Ongeveer de helft van de patiënten met dikkedarmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen we tegelijk met de primaire tumor ontdekken, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken, behandelvormen en het behandelteam bij uitzaaiingen in de lever.

Oorzaken en symptomen uitzaaiingen in de lever

Heeft u darmkanker, borstkanker, longkanker of huidkanker, dan bestaat de kans dat u uitzaaiingen in de lever krijgt. Ongeveer de helft van de patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen we tegelijk met de primaire tumor ontdekken, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan.

Meestal geven metastasen in de lever nauwelijks klachten. In een enkel geval kunt u last krijgen van:

  • moeheid;
  • verminderde eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • buikpijn;
  • jeuk en geelzucht.

Diagnose

Om de diagnose uitzaaiingen in de lever te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Sneldiagnostiek

Voor de behandeling én de beoordeling in het kader van een second opinion, biedt het Antoni van Leeuwenhoek de mogelijkheid tot sneldiagnose aan.

Het sneldiagnosetraject bij uitzaaiingen in de lever houdt in dat alle eventuele nog uit te voeren onderzoeken (bijvoorbeeld CT-, PET-, MRI-scan) die nodig zijn om tot een definitieve diagnose te komen in principe op één ochtend worden uitgevoerd. Aan het einde van de ochtend wordt de uitslagen multidisciplinair besproken in het leverteam en wordt een behandelplan opgesteld. Aan het begin van de middag heeft u een afspraak met één van de medisch specialisten uit het leverteam (meestal chirurg of medisch oncoloog) en zal het behandelvoorstel met u worden besproken. Indien de verdere behandeling in het AVL zal plaatsvinden, kan veelal direct een verdere planning gemaakt worden.

Behandeling bij uitzaaiingen in de lever

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Behandelteam

Onze specialisten zijn volledig gespecialiseerd in maag- darm en leverkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling