Schildwachtklierscintigrafie (sentinel node)

Met een schildwachtklierscintigrafie (of sentinel node) brengen we in beeld of en via welke lymfeklieren een tumor zich zou kunnen uitzaaien.

Dit doen we met behulp van radioactieve stof en een speciale camera. Dit is het eerste onderzoek om de lymfeklieren te lokaliseren.

De schildwachtklierscintigrafie vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een schildwachtklierscintigrafie bij borstkanker in zijn werk?

Voor een schildwachtklierscintigrafie krijgt u een injectie met een klein beetje radioactieve stof. Die moet ongeveer 10 minuten inwerken. Dan worden er foto’s genomen: één terwijl u op uw rug ligt en één terwijl u op uw buik ligt. Dat duurt 5 minuten per foto. Na 3 uur worden die foto’s nog een keer genomen.

Na de tweede fotosessie kijkt de nucleair geneeskundige of hij voldoende informatie uit de foto’s kan halen. Soms maken we extra foto’s. De nucleair geneeskundigetekent de gevonden lymfeklier(en) op uw huid en u kunt met de foto’s door naar de afdeling Dagbehandeling, op de 5e of 6e etage.

Tijdens het hele onderzoek krijgt u uitleg en begeleiding van een medisch nucleair medewerker.

Voorbereiding

Voor het onderzoek krijgt u 1 of meer injecties. Die kunnen gevoelig zijn. Van het maken van de foto’s merkt u verder niets. De radioactieve stof van de injectie plast u gewoon weer uit.

U mag natuurlijk altijd iemand meenemen om u te ondersteunen bij het onderzoek. Echter, tijdens het onderzoek moet diegene in de wachtkamer blijven.

Na het onderzoek

Meestal wordt u de volgende dag geopereerd, maar dit kan ook op de dag zelf.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.