Neuro-endocriene tumoren (NET)

Neuro-endocriene neoplasieën (NEN) ontstaan door overmatig delen van cellen in het neuro-endocriene systeem. Deze tumoren kunnen op verschillende plekken ontstaan zoals in de dunne darm, longen, alvleesklier of maag en zijn vaak lastig te herkennen. Bovendien zijn er verschillende typen tumoren. We maken onderscheid tussen NET (neuro-endocriene tumoren) en NEC (neuro-endocriene carcinomen). Tumoren die worden aangeduid met de term NET worden vervolgens ingedeeld in graad 1, 2 en 3. Deze gradering zegt iets over de groeisnelheid, graad 1 deelt over het algemeen langzamer dan graad 3. NEC gedragen zich agressiever dan NET en worden ook anders behandeld, daarom worden zij als een aparte groep gezien.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij neuro-endocriene tumoren.

Bezoek ook ons NET Centrum en lees meer over onze specialisten en patiënttevredenheid.

Oorzaken en symptomen neuro-endocriene tumoren

De klachten bij neuro-endocriene tumoren (NET) zijn divers. Als u een darm-NET heeft, kunt u last krijgen van:

  • buikkrampen;
  • misselijkheid;
  • diarree.

Bij een long-NET:

  • hoesten;
  • koorts.

Ook kunt u last krijgen van de stoffen die de NET uitscheiden, met name bij uitzaaiingen in de lever. Dit kan opvliegers, diarree, buikpijn of braken veroorzaken, vooral na het drinken van rode wijn. In het algemeen kunt u zich moe voelen en weinig eetlust hebben.

Diagnose

Om de diagnose Neuro-endocriene Tumoren (NET) te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: