Embolisatie van tumorvaten

Wat is embolisatie van tumorvaten?

Embolisatie is een minimaal invasieve ingreep waarbij de bloedtoevoer naar de bloedvaten van de tumor wordt opgeheven. Door de grootte en/ of het volume van de tumor kan een tumor klachten geven, zoals pijn, terugkerende bloedingen, esthetische en/of functionele problemen. Door de ingreep sterft de tumor af en worden de symptomen verlicht. Ook wordt embolisatie toegepast om bepaalde risico’s bij operaties te verminderen, zoals bloedingen, of om de grootte van de tumor te verminderen voor de operatie.

Wat gaat er gebeuren?

Door de interventieradioloog worden de bloedvaten met een contrastvloeistof zichtbaar gemaakt en vervolgens worden harsdeeltjes (microdeeltjes), lijm of kleine metalen spiralen gebruikt om bepaalde bloedvaten te blokkeren. De ingreep duurt ongeveer één tot twee uur.

U krijgt voor de ingreep een plaatselijke verdoving. Soms kunt u op dezelfde dag naar huis, maar meestal moet u enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Dit komt doordat de tumor na het stoppen van de bloedtoevoer zal afsterven en dit kan tijdelijke pijnklachten geven. In sommige gevallen is een ruggenprik of morfinepomp noodzakelijk totdat de pijnklachten zijn afgenomen.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

Relatieve risico's zijn onder meer: blauwe plek, vochtophoping, leverfunctie stoornissen bij een leverembolisatie en infectie. De meest voorkomende complicatie is het postembolisatie-syndroom, dat optreedt bij ongeveer 20-70% van de patiënten. Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, braken en buikklachten.

Een enkele keer blijkt er een allergie voor het contrastmiddel. Ook kan het jodium in het contrastmiddel in uitzonderlijke gevallen een reactie op de nieren veroorzaken.