Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en een agressieve vorm van huidkanker. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Het gaat dan meestal om moedervlekken die al enigszins afwijkend waren of grote moedervlekken die bestaan vanaf de geboorte. Melanoom komt overal op het lichaam of op de slijmvliezen voor. De tumor kan uitzaaien naar de bloedbaan en lymfeklieren. Ook treedt soms een lokale terugkeer van de tumor op.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen van melanoom, de verschillende vormen, de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen en meest gestelde vragen bij melanoom.

Bezoek ook ons AVL Huid en Melanoomcentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Oorzaken en symptomen melanoon

U kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek.

Een melanoom kan ontstaan door zonverbranding (vooral in de vroege jeugd) en zonnebankgebruik. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. 

3 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen drie dagen terecht voor sneldiagnostiek.

Meer over sneldiagnostiek

Diagnose

Om de diagnose melanoom te kunnen stellen of om uitzaaiingen van het melanoom vast te stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling melanoom

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: