OVIDITECT

Ongeveer 7600 vrouwen per jaar in Nederland worden gediagnosticeerd met een tumor van de eierstok. Deze tumoren zijn meestal goedaardig. Minder dan 5% van de tumoren blijkt uiteindelijk een laag stadium eierstokkanker te zijn. Het is niet eenvoudig om eierstokkanker te identificeren vóór een operatie. Dit is echter wel belangrijk omdat patiënten met eierstokkanker geopereerd moeten worden door een gynaecologisch-oncoloog zodat een uitgebreidere operatie kan worden uitgevoerd om het stadium van de ziekte te bepalen.

Recent is aangetoond dat kanker sporen in het bloed achterlaat in de vorm van fragmenten DNA en mRNA afkomstig uit de kankercel (liquid biopsies) die met verschillende moleculaire technieken kunnen worden gemeten.  

Deze liquid biopsies bieden een niet-pijnlijk en veilig alternatief om aan materiaal van een eierstoktumor te komen. In de OVIDETECT studie zullen wij met behulp van deze DNA en mRNA fragmenten een test ontwikkelen waarmee we goedaardige van kwaadaardige tumoren van de eierstok kunnen onderscheiden bij patiënten die zijn verwezen naar een oncologisch centrum.