Immuuntherapie
123

Immuuntherapie bij nierkanker

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie bij nierkanker is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. Dit wordt een immuunrespons genoemd.

De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het versterken van het afweersysteem zelf.

Wat is het effect van immuuntherapie?

Immuuntherapie kan de kanker niet genezen, maar kan wel het leven verlengen. Helaas werkt immuuntherapie maar bij ongeveer 1 op de 4 patiënten. Op dit moment is het nog niet mogelijk om vooraf te voorspellen of immuuntherapie voor u het gewenste effect geeft.

Of immuuntherapie voor u een optie is, en welke soort immuuntherapie wordt gekozen, hangt af van veel verschillende factoren. Uw behandelend arts bespreekt met u of in aanmerking komt voor immuuntherapie, en voor welk soort.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoeveel en welke bijwerkingen u krijgt, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort behandeling, de combinatie met andere medicijnen en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. Het kan gebeuren dat uw versterkte afweersysteem zich tegen het eigen lichaam gaat richten. U kunt dan last krijgen van een grieperig gevoel, darmontstekingen of huiduitslag. Uiteraard helpen we u om de immuuntherapie zo goed mogelijk te verdragen.

 

Immuuntherapie video KWF

Wat is immuuntherapie?

Bekijk deze animatie van KWF kankerbestrijding waarin uitgelegd wordt wat immuuntherapie/ immunotherapie is, wat het doet en bij welke soorten kanker het toegepast kan worden.
Immuun Longkanker

Hoe werkt immuuntherapie?

Onze afweercellen (T-cellen) checken of er afwijkende cellen in ons lichaam zitten en schakelen deze uit. Kankercellen proberen deze cellen te onderdrukken. Zie hier wat immuuntherapie met checkpoint remmers doet.