Nierkanker

Nierkanker, ook bekend als niercelcarcinoom, is een verzamelnaam van alle soorten kanker die in de nier voorkomen. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 mensen de diagnose nierkanker. De meest voorkomende vorm van nierkanker ontstaat vanuit de verzamelbuisjes in de nier, waar het bloed wordt gefilterd. Van alle kanker in de nier is het heldercellige type de meest voorkomende vorm. Bij 10% van de gevallen is er sprake van een urotheelceltumor. Dit wordt nierbekken- of urineleiderkanker genoemd en deze ontstaat vanuit de cellen in de binnenbekleding van de nier, urineleider en blaas. Deze vorm van kanker wordt op een andere wijze behandeld. Hierover kunt u hier meer lezen.

Op deze pagina leest u meer over onze expertise, het behandelteam, de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij nierkanker. Daarnaast kunt u informatie lezen over onze studies/trials.

Expertise

Ons multidisciplinaire behandelteam is gespecialiseerd in de zorg bij nierkanker. We nemen deel in verschillende Europese commissies, onder andere voor de ontwikkeling van nierkankerrichtlijnen. We werken mee aan (inter)nationale onderzoeken en initiëren eigen onderzoeken. Ook schrijven we mee aan het ontwikkelingscurriculum van de opleiding tot uroloog en leiden jonge specialisten op tot uroloog. Urologen die al klaar zijn met de opleiding komen bij het Antoni van Leeuwenhoek voor een verdiepingsstage met als aandachtsgebied urologische oncologie. Zo delen we onze kennis en blijven we op de hoogte van de nieuwste (internationale) ontwikkelingen.

Dus daarom het AVL:

  • Veel expertise en hoogste kwaliteit van zorg.
  • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten.
  • Een multidisciplinair behandelteam geeft u advies op maat (uroloog, verpleegkundig specialist, oncoloog, radiotherapeut, patholoog, nucleair geneeskundige, en (interventie)radioloog).
  • Alle mogelijke behandelopties kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek worden aangeboden.
  • Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals door wondverpleegkundigen, psychologische begeleiding en een stoppen met rokenpoli binnen ons Centrum Kwaliteit van Leven.

Oorzaken en symptomen nierkanker

Nierkanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen als vrouwen. Mensen boven de 45 jaar hebben een verhoogde kans, met een piek tussen 55 en 80 jaar. Roken, hoge bloeddruk, overgewicht en aangeboren genetische factoren zijn van invloed op het ontstaan van nierkanker.

Symptomen nierkanker

Een tumor in de nier geeft in het begin bijna nooit klachten. De tumor wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie of CT-scan van de buik die om andere redenen wordt gedaan.

Wordt de tumor groter, dan kan deze wel klachten geven, zoals bloed in de urine, pijn in de zij of rug of een voelbare zwelling in de buik.

Naast lokale klachten kan nierkanker ook klachten veroorzaken als:

  • aanhoudende koorts;
  • een gevoel van lusteloosheid;
  • lang moe zijn zonder duidelijke redenen;
  • ’s nachts zweten;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies en/of verlies van eetlust.
11 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen 11 dagen terecht voor sneldiagnostiek

Sneldiagnostiek bij nierkanker

Diagnose

Om de diagnose nierkanker te stellen, kunnen de volgende onderzoeken worden verricht

Behandeling nierkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt van een aantal factoren af, onder andere van het type tumor, de grootte van de tumor en of het gelokaliseerde of uitgezaaide ziekte is. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang.

Er zijn twee verschillende soorten nierkanker:
Gelokaliseerde nierkanker
Hierbij is de groei van de tumor beperkt tot de nier.
Uitgezaaide nierkanker
Naast dat de tumor in de nier groeit, is er doorgroei in de omliggende bloedvaten en/of zijn er ook uitzaaiingen in de lymfeklieren, organen.

Voor beide vormen is de behandeling verschillend.In het Antoni van Leeuwenhoek kunnen wij alle behandelopties aanbieden.

Behandeling bij gelokaliseerde nierkanker

De zogenaamde niersparende behandelingen (waarbij alleen de tumor verwijderd of behandeld wordt) kunnen uitgevoerd worden met de Da Vinci operatierobot, via interventieradiologie (ablatie) of soms via bestraling (radiotherapie).

Behandeling bij uitgezaaide nierkanker

De behandelingen van uitgezaaide nierkanker zijn niet gericht op genezing, maar op het verlengen van het leven. Of u voor een van de onderstaande behandelingen in aanmerking komt hangt van verschillende factoren af, zoals het type nierkanker, uw medische voorgeschiedenis, of u eerder bent behandeld met immuuntherapie of doelgerichte therapie en uw lichamelijke conditie.

Trials

In het Antoni van Leeuwenhoek zijn we continu op zoek naar nieuwe innovatieve behandelingen. Hiervoor is het belangrijk dat we kijken naar nieuwe mogelijkheden en deze toetsen in studies.

Trialapp
Een deel van onze trials is inzichtelijk via onze Trialapp.

Trialapp in Google Playstore
Trialapp in Apple Appstore

Deze informatie wordt aangeboden in het Engels. Een deel van de trials heeft ook een Nederlandse samenvatting geschikt voor patiënten. Deze staan hier op de website.

Of u voor een van deze studies in aanmerking komt hangt van veel factoren af. Indien u hier vragen over heeft, neemt u dan gerust contact op met u behandelend arts of verpleegkundig specialist.