Nierkanker
Nierkanker, ook bekend als niercelcarcinoom, is een verzamelnaam van alle soorten kanker die in de nier voorkomen. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 mensen de diagnose nierkanker. De meest voorkomende vorm van nierkanker ontstaat vanuit de verzamelbuisjes in de nier, waar het bloed wordt gefilterd. Van alle kanker in de nier is het heldercellige type de meest voorkomende vorm. Bij 10% van de gevallen is er sprake van een urotheelceltumor. Dit wordt nierbekken- of urineleiderkanker genoemd en deze ontstaat vanuit de cellen in de binnenbekleding van de nier, urineleider en blaas. Deze vorm van kanker wordt op een andere wijze behandeld. Hierover kunt u hier meer lezen.
Op deze pagina leest u meer over onze expertise, het behandelteam, de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij nierkanker. Daarnaast kunt u informatie lezen over onze studies/trials.
Expertise
Ons multidisciplinaire behandelteam is gespecialiseerd in de zorg bij nierkanker. We nemen deel in verschillende Europese commissies, onder andere voor de ontwikkeling van nierkankerrichtlijnen. We werken mee aan (inter)nationale onderzoeken en initiëren eigen onderzoeken. Ook schrijven we mee aan het ontwikkelingscurriculum van de opleiding tot uroloog en leiden jonge specialisten op tot uroloog. Urologen die al klaar zijn met de opleiding komen bij het Antoni van Leeuwenhoek voor een verdiepingsstage met als aandachtsgebied urologische oncologie. Zo delen we onze kennis en blijven we op de hoogte van de nieuwste (internationale) ontwikkelingen.
Dus daarom het AVL:
- Veel expertise en hoogste kwaliteit van zorg.
- Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten.
- Een multidisciplinair behandelteam geeft u advies op maat (uroloog, verpleegkundig specialist, oncoloog, radiotherapeut, patholoog, nucleair geneeskundige, en (interventie)radioloog).
- Alle mogelijke behandelopties kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek worden aangeboden.
- Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals door wondverpleegkundigen, psychologische begeleiding en een stoppen met rokenpoli binnen ons Centrum Kwaliteit van Leven.
Behandelteam
Onderstaande specialisten zijn nauw betrokken bij de nierkankerzorg in het Antoni van Leeuwenhoek.
Internisten
Radiologen
Verpleegkundig specialisten
Pathologen
Oorzaken en symptomen nierkanker
Nierkanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen als vrouwen. Mensen boven de 45 jaar hebben een verhoogde kans, met een piek tussen 55 en 80 jaar. Roken, hoge bloeddruk, overgewicht en aangeboren genetische factoren zijn van invloed op het ontstaan van nierkanker.
Symptomen nierkanker
Een tumor in de nier geeft in het begin bijna nooit klachten. De tumor wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie of CT-scan van de buik die om andere redenen wordt gedaan.
Wordt de tumor groter, dan kan deze wel klachten geven, zoals bloed in de urine, pijn in de zij of rug of een voelbare zwelling in de buik.
Naast lokale klachten kan nierkanker ook klachten veroorzaken als:
- aanhoudende koorts;
- een gevoel van lusteloosheid;
- lang moe zijn zonder duidelijke redenen;
- ’s nachts zweten;
- onverklaarbaar gewichtsverlies en/of verlies van eetlust.
Sneldiagnostiek
U kunt doorgaans binnen zeven dagen terecht voor sneldiagnostiek
Behandeling nierkanker
Welke behandeling u precies krijgt, hangt van een aantal factoren af, onder andere van het type tumor, de grootte van de tumor en of het gelokaliseerde of uitgezaaide ziekte is. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang.
Er zijn twee verschillende soorten nierkanker:
Gelokaliseerde nierkanker
Hierbij is de groei van de tumor beperkt tot de nier.
Uitgezaaide nierkanker
Naast dat de tumor in de nier groeit, is er doorgroei in de omliggende bloedvaten en/of zijn er ook uitzaaiingen in de lymfeklieren, organen.
Voor beide vormen is de behandeling verschillend.In het Antoni van Leeuwenhoek kunnen wij alle behandelopties aanbieden.
Trials
In het Antoni van Leeuwenhoek zijn we continu op zoek naar nieuwe innovatieve behandelingen. Hiervoor is het belangrijk dat we kijken naar nieuwe mogelijkheden en deze toetsen in studies. Een deel van de trials staan hier op de website.
Of u voor een van deze studies in aanmerking komt hangt van veel factoren af. Indien u hier vragen over heeft, neemt u dan gerust contact op met u behandelend arts of verpleegkundig specialist.
Lees meer over de waardering van onze patiënten, de bekwaamheid van onze specialisten, de behandelresultaten en de wachttijden bij de behandeling van nierkanker.