123

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie, ofwel targeted therapie, is een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeren doordat ze de werking tegengaan van specifieke moleculen die de kankercellen nodig hebben voor hun groei en overleving. Doelgerichte therapie wordt in twee groepen ingedeeld:

  • Therapie met monoklonale antilichamen. Voor meer informatie over deze groep doelgerichte therapie verwijzen we u ook naar de informatie over immuuntherapie.
  • Therapie met zogenaamde small molecules. Deze medicijnen remmen signalen in de kankercel die nodig zijn voor groei, deling en overleving. Hierdoor sterft de kankercel af of deelt zich niet meer. Deze medicijnen werken dus van binnenuit de cel. 

De meeste small molecules worden in tabletvorm gegeven. De stoffen kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Small molecules kunnen ook gecombineerd worden met chemotherapie en andere behandelingen tegen kanker. De ontwikkeling van dit soort medicijnen gaat op dit moment erg snel. Er lopen ook nog veel studies om te onderzoeken hoe deze behandelingen het best ingezet kunnen worden en bij welke tumorsoorten.