U Gaat Onder Volledige Narcose Voor Deze Open Operatie. Vlak Voor Het Begin Van De Algehele Narcose Zal De Anesthesist Een Epiduraal Katheter Inbrengen Voor Pijnstilling Tijdens En Na De Operatie.
123

Perfusies bij sarcomen

Sommige sarcomen in de armen of benen zijn niet goed te opereren zonder ernstig verlies van hun functie of zelfs amputatie. In dat geval wordt het sarcoom, melanoom of andere huidtumor (zoals merkelcelcarcinoom, plaveicelcelcarcinoom) behandeld met geïsoleerde ledemaatperfusie.

Tijdens een perfusie wordt de bloedsomloop van een arm of been tijdelijk afgesloten en wordt dit lichaamsdeel met chemotherapie behandeld. Door de afsluiting kunnen de medicijnen niet in andere delen van het lichaam terecht komen. De dosering van de chemotherapie kan zo veel hoger zijn dan wanneer deze aan het hele lichaam zouden worden toegediend.

Deze operatie wordt uitgevoerd om de tumor en/of uitzaaiingen te verkleinen of soms zelfs helemaal te doen verdwijnen. Wanneer de tumor kleiner is geworden, wordt enkele maanden na deze behandeling gekeken of het mogelijk – en nog nodig is - is om alsnog te opereren waarbij de arm of been gespaard wordt. In de meeste gevallen lukt het om de tumor(en) kleiner te maken en indien nodig helemaal weg te halen, maar dit verschilt wel per subtype tumor en andere factoren.

Wat gaat er gebeuren tijdens een perfusie/ operatie?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Tijdens de operatie wordt de bloedtoevoer naar de arm of het been met tumor omgeleid en afgesloten van de lichaamsbloedsomloop. Uw arm of been wordt opgewarmd waardoor de medicijnen beter werken. Tijdens de spoeling wordt de bloedsomloop in de rest van uw lichaam nauwlettend in de gaten gehouden, om te controleren of er chemotherapie in de rest van uw lichaam terecht komt. Als de chemotherapie spoeling klaar is, wordt het lichaamsdeel nagespoeld met een schone vloeistof. Tijdens de chemotherapiespoeling is het lichaamsdeel aangesloten op een “hart-long machine”. Na de operatie krijgt uw arm of been weer via de normale weg zuurstof en bloed.

Welke bijwerkingen zijn er?

Kort na de behandeling kan de huid van uw arm of been jeuken of rood zijn, en er kunnen blaren ontstaan. Ook is er vrijwel altijd enig oedeem (zwelling van arm/been). De eerste tijd moet de huid voorzichtig behandeld worden tijdens bijvoorbeeld het afdrogen. De huid kan ook daarna gevoelig blijven met roodheid en soms blaren. Insmeren met olie kan de huid helpen om te herstellen.

Hoe ziet het vervolg eruit?

Na ontslag zal de chirurg een poliklinische afspraak maken. Dit is ongeveer 6 weken na de operatie. Hier zal de operatie wond gecontroleerd worden en gevraagd worden hoe het gaat. Het effect van de spoeling op een tumor kan soms pas na maanden merkbaar zijn, derhalve wordt na ongeveer 3 maanden middels scans gekeken naar het effect van de perfusie op de tumor. Wanneer de tumor kleiner is geworden, wordt gekeken of het mogelijk is om alsnog te opereren waarbij de arm of been gespaard wordt (al dan niet gecombineerd met radiotherapie).