Sarcomen

Sarcomen (of weke delenkanker) zijn kankersoorten die ontstaan vanuit het steun- en bindweefsel. Deze kankervormen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in spieren, zenuwen, vet, bloedvaten, kraakbeen, bot en het weefsel tussen organen. Er zijn sarcomen die heel langzaam groeien, maar ook sarcomen die heel snel groeien. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek behandelen we alle sarcomen met uitzondering van sarcomen in het bot.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij sarcomen.

Bekijk hier meer informatie over ons AVL Sarcomen en GISTcentrum, onze specialisten, nieuws en innovatie. 

Oorzaken en symptomen

Sarcomen zijn zeldzaam en komen vooral voor bij kinderen en ouderen. Waardoor sarcomen ontstaan is onbekend. Soms speelt erfelijkheid een rol. Deze vormen van kanker geven meestal pas in een laat stadium klachten, omdat ze, tussen andere weefsels gelegen, vaak pas laat druk op organen, bloedvaten of zenuwen geven.

Sarcomen komen het meest voor in de benen (meestal bovenbenen), de borst- en buikwand, de armen en het hoofd-halsgebied.

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: