Radiotherapie

Radiotherapie bij maagkanker

Afhankelijk van de plek, de grootte en de uitbreiding van de tumor en uw conditie, wordt tijdens het multidisciplinair overleg besloten wat voor ú de beste behandeling is. Dit is vaak een operatie, soms gevolgd door bestraling.

Curatief

Is de bestraling gericht op genezing, dan spreken we van een curatieve behandeling. De kans dat de maagkanker dan ooit terugkomt in dit gebied wordt met deze behandeling een stuk kleiner. Meestal worden er 25 bestralingen gegeven, vaak gecombineerd met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. De chemotherapie ondersteunt de werking van de radiotherapie. Elke dag van een bestraling neemt u de chemotherapie in tabletvorm in. Een keer in de week wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor het toedienen van de chemotherapie met een infuus. Dankzij de nieuwste technieken kunnen we de bestraling heel precies uitvoeren waarbij het omliggende weefsel zoveel mogelijk wordt gespaard.

Palliatief

Is de bestraling gericht op het verlichten van uw klachten, dan spreken we van een palliatieve behandeling.

In een eerste gesprek zal de radiotherapeut of physician assistant u uitleg geven over het behandelplan.

Verloop van de behandeling

Bestralen na operatie

Patiënten met maagkanker bestralen we meestal na een operatie. Zo wordt de kans dat de tumor terugkeert een stuk kleiner.

Gesprek met radiotherapeut

Na een gesprek met een radiotherapeut volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling.

Radiotherapie

De radiotherapeut bepaalt, vaak in overleg met de chirurg, radioloog en maag-darm-leverarts, het aantal bestralingen.

Chemotherapie

Bij radiotherapie van maagkanker krijgt u ook elke dag chemotherapie in tabletvorm.

Wat gaat er gebeuren?

Bij iedere patiënt met maagkanker zoeken we naar een behandeling op maat. Dit is vaak bestraling na een operatie, gecombineerd met chemotherapie. In principe slikt u op de bestralingsdagen chemotherapietabletten en 1 keer per week krijgt u chemotherapie via een infuus. Om de nieren te beschermen wordt voor en na het infuus veel vocht gegeven. Dit betekent dat u dan gedurende 2 nachten in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Voorbereiding

Na een gesprek met een radiotherapeut volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling.

Zo heeft u een voorlichtingsgesprek waarin onder andere veel praktische zaken aan bod komen. Ook wordt er een CT-scan gemaakt waarmee we het precieze bestralingsgebied bepalen. Tijdens de CT-scan ligt u op uw rug met uw armen boven het hoofd. We zetten dan een aantal tatoeagepunten op uw huid, zodat we u in exact dezelfde houding kunnen leggen bij de bestralingen. Soms zijn er nog een aantal extra onderzoeken nodig, zoals een bloed- en een nierfunctieonderzoek.

In verband met de te verwachten bijwerkingen is een consult bij de diëtist een standaard onderdeel van de voorbereiding.

De behandeling

De radiotherapeut bepaalt, vaak in overleg met de chirurg, radioloog en maag-darm-leverarts, het aantal bestralingen. Dit is 25 keer.

De behandelingen vinden plaats op werkdagen en duren telkens een kwartier. De daadwerkelijke bestralingstijd is echter veel korter: tussen de 1 en 2 minuten.

Radiotherapeutisch laboranten voeren de behandeling uit, maar in de behandelperiode heeft u wekelijks contact met de radiotherapeut of physician assistant.

Bijwerkingen

Of en hoeveel u last krijgt van bijwerkingen, hangt sterk af van het aantal bestralingen en de chemotherapie.

Bij 25 bestralingen treden de bijwerkingen vanaf de tweede of derde week op. Welke klachten u eventueel krijgt, wordt mede bepaald door de hoeveelheid gezonde weefsels en organen in het bestralingsgebied. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid en verminderde eetlust.

Soms zijn er ook dalingen van bijvoorbeeld de witte bloedcellen waarneembaar. De radiotherapeut zal u in het eerste gesprek meer vertellen over de bijwerkingen. Verder kan er vermoeidheid optreden en kunner er klachten van de slijmvliezen (met name in de mond) en de handen en/of voeten optreden.

Nazorg

Tijdens de bestralingsperiode krijgt u - meestal wekelijkse - controleafspraken bij de radiotherapeut of physician assistant. Diegene beantwoordt uw vragen, kan medicijnen voorschrijven en geeft uitleg over de controles na afloop van de bestralingsperiode.

Als u tijdens of na de behandeling behoefte hebt aan extra zorg, dan kan de radiotherapeut of physician assistant u doorverwijzen naar diverse hulpverleners binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Denk aan fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, mondhygiënisten, logopedisten, maatschappelijk werkers en psychologen. Al deze hulpverleners zijn zeer ervaren in het verlenen van zorg aan kankerpatiënten, zowel tijdens als na het behandelingstraject.

Fertiliteitspreservatie

Deze behandeling kan schadelijke effecten voor de vruchtbaarheid geven. Het AVL heeft aandacht voor de kwaliteit van leven van de patiënt na de behandelingen en biedt de mogelijkheid voor fertiliteitspreservatie. Lees hier meer over fertiliteitspreservatie.