Paul Baas benoemd tot bijzonder hoogleraar Thoracale Oncologie in Leiden

14 nov. 2019 15:36

Longarts dr. Paul Baas is per 1 september 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Thoracale Oncologie, in het bijzonder immunotherapie, aan de Universiteit Leiden.

De leerstoel is ingesteld namens het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, waar Baas hoofd is van de afdeling Thorax Oncologie. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zal hij zich een dag per week richten op onderzoek naar betere behandelingen van longkanker.

Immuuntherapie heeft de speciale aandacht van Baas. “Met de komst van immuuntherapie heeft de thoracale oncologie een enorme vlucht genomen, maar het is een dure behandeling die helaas niet bij iedereen effectief is”, legt hij uit. Baas probeert daarom antwoord te vinden op de vraag: hoe kunnen we snel en relatief goedkoop bepalen wie wel en wie niet gaat reageren op de behandeling? Hij gebruikt hiervoor onder andere de eNose, een apparaatje dat stofjes kan detecteren in de adem. Ook start Baas binnenkort met een studie naar de invloed van het microbioom in de keel, luchtwegen en darmen op de effectiviteit van immuuntherapie.

Naast immuuntherapie richt Baas zich ook op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, onder andere voor mesothelioom (asbestkanker). Samen met prof. Sjaak Neefjes van de afdeling Cel en Chemische Biologie onderzoekt hij bijvoorbeeld of ‘oude medicijnen’ nieuwe toepassingen kunnen krijgen in bij deze vorm van longkanker.