Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Promotie Josephine Kahn: grip op resistentie tegen chemotherapie

28 jan. 2019

Leukemie is een veelvoorkomende kankersoort met - voor volwassen patiënten - vaak een slechte prognose. Bij sommigen reageert de tumor op chemotherapie en blijft de ziekte weg, maar bij de meeste patiënten komt de ziekte terug. Waarom? Wat zorgt ervoor dat sommige tumoren op chemotherapie reageren en andere niet?

Josephine Kahn promoveerde 21 januari op haar zoektocht naar DNA-mutaties die leukemiecellen chemo-resistent maken. Met kennis over die mutaties, en de gevolgen daarvan in de cel, ging ze op zoek naar nieuwe doelgerichte therapieën die ingrijpen op die cellulaire processen.

Maar ze had nog een tweede vraag: hoe komt het dat chemotherapie, tot jaren na de behandeling, een nieuwe vorm van bloedkanker kan veroorzaken?  
Tot haar verrassing ontdekte Josephine Kahn dat mutaties in het gen PPM1D niet alleen chemotherapie-resistentie veroorzaken, maar daardoor hoogstwaarschijnlijk ook een vergroot risico geven op het krijgen van therapie-gerelateerde bloedkanker.

Ze identificeerde een nieuwe doelgerichte therapie om die gemuteerde cellen selectief te doden. Die zou dus niet alleen kunnen worden gebruikt om chemotherapieresistente leukemie te behandelen, maar wellicht ook om de ontwikkeling van een therapie-gerelateerde kanker te voorkomen.

Josephine Kahn is de eerste onderzoeker die is gepromoveerd in het door NWO gefinancierde Diamond Program van de Onderzoeksschool Oncologie Amsterdam (OOA). Dit is de gezamenlijke graduate school voor oncologie van Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek. Aan de OOA worden rond de 800 promovendi opgeleid.

Dit artikel uit haar proefschrift werd in december 2018 gekozen tot een van de 10 beste artikelen van 2018 van het wetenschappelijke tijdschrift Blood. De redactie van Blood lichtte het uit.  

Over de promotie van Jacqueline Kahn:

  • Proefschrift: Chemotherapy resistance mechanisms and targeted therapies in leukemia
  • Waar: Universiteit Utrecht
  • Promotoren: Rene Bernards (Antoni van Leeuwenhoek) en Benjamin Ebert (Harvard University). Co-promotor: Siddharta Jaiswal (Stanford University).