Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Promovenda Claire Hoencamp ontvangt prestigieuze beurs

25 jan. 2019

Promovenda Claire Hoencamp heeft van het Boehringer Ingelheim Fonds een 2-jarig PhD Fellowship gekregen voor haar onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek. Deze zeer competitieve beurs ondersteunt jonge, ambitieuze wetenschappers om fundamenteel onderzoek uit te voeren in een internationaal toonaangevend lab.

Er werd een strenge selectie gemaakt uit 183 inzendingen van over de hele wereld. Minder dan 10 procent van de inzendingen kreeg uiteindelijk de beurs toegekend. Naast een maandelijkse tegemoetkoming voor leefkosten van de promovendus, voorziet de beurs in persoonlijke begeleiding en speciale seminars en trainingen.

DNA vouwen
Claire Hoencamp gaat haar project uitvoeren in de onderzoeksgroep van Benjamin Rowland, waar ze onderzoek doet naar een eiwitcomplex genaamd condensin. "Tijdens elke celdeling wordt het DNA opgevouwen in compacte structuren die makkelijk over de twee dochtercellen verdeeld kunnen worden", legt ze uit. "Dit opvouwproces wordt grotendeels uitgevoerd door het condensin-complex: een eiwitcomplex met een moleculaire motor."

Moleculair gaspedaal
Hoencamp: "Ons lab heeft recent ontdekt dat in die motor een asymmetrie zit: er is een moleculaire gaspedaal én een rem aan te wijzen. Waarom condensin een gaspedaal en rem heeft, is onbekend. Waarschijnlijk is het belangrijk dat de snelheid van condensin goed wordt gereguleerd. In dit project ga ik onderzoeken tijdens welke processen condensin snel of juist langzaam zijn taak dient uit te voeren. Door deze vragen te beantwoorden hoop ik meer inzicht te krijgen in de functies van het condensin-complex, en in de regulatie van de vouwing van het DNA binnen de cel."

Prestigieus
"Ik ben erg trots dat ik deze beurs mag ontvangen", voegt ze toe. Overigens is dit niet de eerste keer dat een promovendus in het lab van Benjamin Rowland deze PhD Fellowship binnensleept: 1,5 jaar geleden kreeg Marjon van Ruiten dezelfde prestigieuze beurs toegekend.