Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Samen sterker staan

8 mei 2019

Het Antoni van Leeuwenhoek en het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk (RKZ) werken steeds intensiever samen op het gebied van oncologische zorg. "Ons doel is zoveel mogelijk van onze zorg beschikbaar te maken. Partners als het RKZ zijn daarbij heel belangrijk", zegt medisch directeur Emile Voest van het AVL.

Het AVL heeft naast het ziekenhuis ook een grote afdeling onderzoek. "Er werken hier alleen al zevenhonderd mensen aan onderzoek naar de bestrijding van kanker", zegt hij. "We hebben veel ervaring met complexe operaties en ingrepen waarmee regionale ziekenhuizen veel minder vaak te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan maag of slokdarmkanker. In kleinere ziekenhuizen zie je daarmee hooguit een paar patiënten per jaar. Elk ziekenhuis houdt zijn professionele autonomie en blijft verantwoordelijk voor de eigen zorg. Maar door deze samenwerking maak je elkaar beter. Je vult elkaar aan, maakt gebruik van elkaars expertise. En kunt elkaar aanspreken op verbeterpunten." Directeur Jaap van den Heuvel van het RKZ is erg blij met de samenwerkingsovereenkomst. "Ik ben onder de indruk van het AVL en ben me ervan bewust datje moet weten waar je meeste toegevoegde waarde ligt. Dat is snel, toegankelijk en dichtbij de patiënt. Door ons partnerschap sluiten onze protocollen goed aan. Dat betekent dat onze patiënten gegarandeerd de beste zorg krijgen."

Meekijken

Bij de intake van nieuwe kankerpatiënten in het RKZ kunnen de specialisten van het AVL van begin af aan meekijken. "We kunnen bijdragen aan het overleg over welke zorg op dat moment de beste keus is", legt Programmamanager Zorgpaden Martijn van Schaik van het AVL uit. "Dankzij deze samenwerking sluit de zorg van het RKZ en het AVL precies op elkaar aan. De patiënt kan rekenen op de best mogelijke zorg volgens de nieuwste inzichten. Daarom wil dat in beide ziekenhuizen op dezelfde manier gediagnosticeerd wordt." Voest: "Dat maakt het mogelijk om in een regionaal ziekenhuis als het RKZ de diagnose te stellen, in het AVL de operatie uit te voeren en dan kan de patiënt in het RKZ weer herstellen en nazorg krijgen." Voest en Van den Heuvel benadrukken het belang van centralisatie van hoogcomplexe zorg. Van den Heuvel: "Het is logisch dat academische of gespecialiseerde ziekenhuizen het voortouw nemen. Het hangt samen met het uitvinden van wat de beste oplossing is bij bepaalde aandoeningen. Samen ervaring opdoen met wat de beste keuze is, want dat is nog lang niet altijd uitgekristalliseerd." Voest: "Door centralisatie van hoogcomplexe zorg maak je innovaties mogelijk waarmee we de zorg echt kunnen verbeteren, waar patiënten echt iets aan hebben. En het draagt bij aan de standaardisatie van diagnose, behandeling tot nazorg. Op deze manier krijgen meer patiënten toegang tot onze kennis en expertise."

Geen standaard

Voor veel aandoeningen is er geen standaard behandeling. "Bij prostaatkanker bijvoorbeeld is opereren niet altijd de beste optie. Soms is een andere combinatie van behandelingen beter", legt Voest uit. "Daarom is het overleg belangrijk. Niet alleen tussen de medisch specialisten van de beide ziekenhuizen, maar ook met de patiënt. Samen wil je komen tot de behandeling die het beste past." Voor de behandeling van prostaatkanker is robotchirurgie van toegevoegde waarde, zegt Van den Heuvel. "Het is secuur en minder ingrijpend voor de patiënt. Opereren met de robot is nu nog experimenteel en zeer duur, maar over een jaar of vijftien opereren we allemaal met de robot, daarvan ben ik overtuigd." Het AVL beschikt sinds december vorig jaar over het allernieuwste model. Robotchirurgie maakt zeer precieze ingrepen mogelijk die bovendien voor de chirurg fysiek minder belastend zijn. Patiënten krijgen via het RKZ nu ook toegang tot deze technologie. "Het is indrukwekkende techniek," zegt Voest. "De robot wordt uitsluitend voor de meest complexe ingrepen ingezet. We beginnen met prostaat en blaaskanker en bindweefseltumo ren. Het gaat altijd in overleg met de verzekeraar in verband met de kosten. Maar dat is één aspect. Als door de inzet van robotchirurgie voorkomen kan worden dat de patiënt nog jarenlang kleine complicaties heeft, dan komen die kosten opeens in een ander daglicht te staan. Want die kleine complicaties brengen ook kosten met zich mee. Maar belangrijken wil de patiënt het beste bieden."

Uit: Haarlems Dagblad, 8 mei 2019 | Auteur: Friso Bos