Emiel Rutgers heeft de meeste wetenschappelijke impact van alle chirurgen in NL

24 feb. 2020 15:53

Welke impact wetenschappelijk onderzoek in de dagelijkse praktijk heeft, wordt uitgedrukt in de zogenaamde H index. De H index van Emiel Rutgers is 70, bij 642 gepubliceerde artikelen. Daarmee is hij de nummer 1 in de jaarlijkse H-index top 100 van de –academisch werkende – chirurgen in NL. In deze top 100 staan in totaal acht chirurgen uit het AVL.

Rutgers, Emiel
Ik vind het een eer en ben best een beetje trots. Maar ik heb altijd gezegd alles wat ik heb, heb ik van een ander. Mijn stelregel is: omring je altijd met mensen die beter zijn dan jijzelf.
Emiel Rutgers Borstkankerchirurg

In het bijbehorende interview in het blad van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde toont Emiel Rutgers zich bescheiden: “Ik vind het een eer en ben best een beetje trots. Maar ik heb altijd gezegd alles wat ik heb, heb ik van een ander. Mijn stelregel is: omring je altijd met mensen die beter zijn dan jijzelf.” Emiel is het meest trots op de MINDACT-studie en de AMAROS-studie: “Bij de MINDACT onderzochten we de betrouwbaarheid van de Mammaprint. Het goed met elkaar nadenken wat de prognostiek zou verbeteren voor de individuele patiënt vond ik schitterend. De AMAROS-studie, waarbij okselklierdissectie tegenover okselbestraling bij borstkankerpatiënten met een positieve schildwachtklier werd onderzocht, was een breed succes. Iedereen wilde meedoen want ze voelden dat we hier veel vrouwen mee zouden helpen.”

Hij geeft ook tips aan de generatie onderzoekers na hem. “Blijf nieuwsgierig en denk breed. Ons chirurgisch onderzoek is sterk klinisch gericht en dat is goed. Blijf toetsen dat wat op de OK gedaan wordt, ook goed is. Neoadjuvante behandelingen nemen de overhand, doelgericht therapieën zijn effectief in de praktijk en er komen nog vele nieuwe aan. Blijf je verdiepen in de biologie; die zal leidend worden, niet meer de anatomie. Chirurgen zijn anatomisch denkers, maar de shift zal komen.”

Overige noteringen:
12. Geerard Beets: 276 artikelen, Hscore 49
15. Theo Ruers plek: 282 artikelen, Hscore 47
44. Frits van Coevorden: 146 artikelen, Hscore 35
54. Marie Jeanne Vrancken Peeters: 132 artikelen, Hscore 33
66. Michel Wouters: 231 artikelen, Hscore 30
69. Johanna van Sandick: 142 artikelen, Hscore 29
80. Hester Oldenburg: 119 artikelen, Hscore 27