Promotie Merel van Nuland – Naar dosering op maat van anti-kankermedicijnen

20 jan. 2020 09:53

Woensdag 22 januari promoveert farmacoloog Merel van Nuland aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek  van het NKI naar het verbeteren van de werking van hormoontherapie bij prostaatkanker voor individuele patiënten. Merel promoveert in Utrecht bij Jos Beijnen, met als copromotoren André Bergman en Hilde Rosing.

Collage Nuland Merel V 20200122 Rood

Concentratie geneesmiddel in bloed bepaalt duur van effect
Uitgezaaide prostaatkanker kan worden behandeld met hormoontherapie. Maar in de praktijk zien we dat sommige patiënten heel goed reageren op deze medicijnen, die in tabletvorm worden gegeven, terwijl anderen dat niet doen. Merel van Nuland heeft samen met anderen gezocht naar een oorzaak voor dit verschil, waarbij ze hebben gekeken naar de concentratie van het geneesmiddel in het bloed. Voor het medicijn 'abirateron-acetaat' blijkt dat patiënten met hoge concentraties in het bloed langer effect hebben van het middel dan patiënten met een lage concentratie. Het advies aan patiënten met een lage concentratie van dit middel in het bloed is daarom hun tabletten met voedsel in te nemen. Dit kan namelijk de concentratie doen verhogen.

Proefschrift: ‘Clinical pharmacology of anti-hormonal drugs and gemcitabine in oncology - Bioanalysis - Therapeutic drug monitoring – Microdosing’
Datum: woensdag 22 januari
Tijd: 14.30
Plaats: Academiegebouw, Universiteit Utrecht
Meer informatie vindt u bij de Universiteit Utrecht

Link: Bioanalysis Lab, Netherlands Cancer Institute