Terugkijken: Interventie radioloog Lisa Klompenhouwer in Dokters van Morgen

17 dec. 2020 09:53

Op woensdag 16 december om 21:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 stond in het televisieprogramma Dokters van Morgen het thema kou centraal. Interventie radioloog Lisa Klompenhouwer is een van de dokters die gevolgd werd in deze uitzending. 

Is het gezond om het af en toe koud te hebben? Heeft het bijvoorbeeld effect als je de verwarming een standje lager zet, als je koud doucht of als je een ijsbad neemt? Presentator Antoinette Hertzenberger gaat op zoek naar antwoorden op die vragen. Ze spreekt met meneer Scheffer, hij wordt door interventie radioloog Lisa Klompenhouwer behandeld met cryo-ablatie voor uitzaaiingen in zijn longen. Bij een cryo-ablatie gaan tumor cellen dood door bevriezing. Om de behandeling uit te voeren prikt de interventie radioloog onder CT begeleiding naalden in en rond de tumor. Via deze naalden wordt een gas geperst waardoor er een ijsbal ontstaat aan het uiteinde van de naalden.  Bij cryo-ablatie snijdt de arts de tumor niet zelf weg, maar het lichaam ruimt zelf de afgestorven cellen op. Cryoablatie is vooral geschikt voor patiënten die geen operatie meer kunnen ondergaan.

Bekijk de uitzending nu terug:

Antoinette Hertsenberg bezoekt in Dokters van Morgen patiënten, ziekenhuizen en universiteiten in binnen- en buitenland. Hoeveel weten we al van het menselijk lichaam? En wat valt er nog allemaal te ontdekken? Dit keer het thema kou.