Tineke Lenstra krijgt KNAW-prijs voor onderzoek naar aflezen DNA

10 nov 2020 12:35

Moleculair bioloog Tineke Lenstra van het Nederlands Kanker Instituut krijgt de Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Ze doet samen met haar lab onderzoek naar de vraag hoe genen worden gereguleerd. Daarmee wil ze verschillen tussen individuele cellen verklaren.

Deze verschillen kunnen worden veroorzaakt door de manier waarop het DNA in een cel wordt afgelezen. De technologie die Lenstra heeft ontwikkeld om dit ‘leesonderzoek’ te doen, is, aldus de KNAW, bijzonder inventief: ze bekijkt het aflezen van genen met microscopie in levende cellen, en gebruikt hiervoor onder andere gist als modelorganisme.

Met haar nieuwe techniek kan ze zowel de regel-eiwitten als het aflezen van het DNA bekijken op het niveau van individuele moleculen. Dat combineert ze met genetische manipulaties om genregulatie te onderzoeken. Haar nieuwe techniek wordt met grote interesse bekeken door het bedrijfsleven.

KNAW Early Career Award

De KNAW Early Career Award wordt jaarlijks toegekend aan jonge onderzoekers uit de vier KNAW-wetenschapsdomeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro, in te zetten voor de eigen onderzoekscarrière.  Daarnaast ontvangen de winnaars een kunstwerk. De prijs wordt 15 februari 2021 uitgereikt.

Lees ook:

KNAW Early Career Award 
https://www.nki.nl/people/lenstra-tineke/

https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2018/leila-akkari-en-tineke-lenstra-sluiten-aan-bij-oncode/

https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2018/nvbmb-prijs-voor-onderzoeker-tineke-lenstra/