Darmkankercel profiteert van gezonde cel

6 jul. 2021 17:05

Lichaamscellen geven elkaar allerlei signalen om beslissingen in weefsels, zoals groei, goed te coördineren. Nieuw onderzoek van Saskia Suijkerbuijk, Ana Krotenberg Garcia en collega’s laat zien dat darmkankercellen competitieve signalen gebruiken om omliggende gezonde darmcellen te doden en zelf beter te groeien. Het bevestigt dat het omliggende weefsel ook een rol speelt bij tumorgroei en dat we dat goed moeten onderzoeken.

1)   Kankercellen (blauw) doden omliggende darmcellen (paars) in deze zogenoemde organoïde, een mini-darm in het lab. Stervende darmcellen kleuren geel. Deze mini-darm bestaat uit ongeveer duizend cellen.

2)   Als reactie op het doden van darmcellen door kankercellen, activeren gezonde darmcellen (paars) het foetale eiwit SCA-1 (geel) als er kankercellen in de buurt zijn (rechts). Daarmee gaan ze lijken op cellen in een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling. Darmcellen doen dat niet als ze alleen zijn (links).

3)  Gezonde darmcellen (paars) overleven de aanwezigheid van kankercellen (groen) als de onderzoekers specifieke stress-signalen actief remmen (rechts). In de linker-afbeelding zijn die signalen niet geremd, en delven de gezonde cellen het onderspit.

Video Darmkanker Foto
4)   Kankercellen (groen) groeien zelfs gemiddeld anderhalf keer sneller als ze de competitie aangaan met gezonde darmcellen (rechts) dan als ze alleen zijn (links).

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding.