Darmkanker

AVL Darmkankercentrum

Darmkanker is de derde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Onze artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en onderzoekers zetten zich iedere dag voor de volle 100% in om patiënten met darmkanker de meest optimale behandeling te geven met de hoogste kwaliteit van leven. Wij lopen voorop met wetenschappelijk onderbouwde alternatieven voor behandeling volgens de richtlijn, zoals de wait-and-see en anussparende behandelingen bij endeldarmkanker. Heeft u dikkedarmkanker of endeldarmkanker? Of bent u bang dat u dit heeft? Dan bent u bij ons in de best mogelijke handen. Wij weten wat er op u en uw naasten afkomt. U staat er niet alleen voor.

Second opinion

Is in een ander ziekenhuis vastgesteld dat u darmkanker heeft? U kunt op korte termijn bij ons terecht voor een second opinion. Ook kunt u zich bij ons (verder) laten behandelen. Alle patiënten die komen voor een second opinion worden besproken in ons multidisciplinair overleg waar alle specialisten bij betrokken zijn. U krijgt een volledig advies op maat. In de meeste gevallen kunnen wij u dezelfde dag ons behandeladvies geven.

Daarom het AVL Darmkankercentrum

U krijgt uitstekende medische zorg

 • Alle medisch en verpleegkundig specialisten die u behandelen, zijn gespecialiseerd in dikkedarmkanker. Hieronder verstaan wij ook kanker aan de endeldarm/ het rectum.
 • Multidisciplinaire teams van chirurgen, internist-oncologen, MDL-artsen, radiotherapeuten, radiologen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen buigen zich over het beste behandelplan voor u.
 • We doen veel onderzoek en gebruiken de nieuwste technieken, zoals 3D-navigatie bij operaties, immuuntherapie en regionale intra-arteriële chemotherapie. Ook lopen we voorop met de nieuwste vormen van bestraling, waardoor opereren soms niet nodig is. En we kunnen opereren met de Da Vinci robot.
 • U krijgt altijd zorg volgens de laatste inzichten. Zo bieden we de nieuwe wetenschappelijk bewezen ‘wait and see’- procedure en de anussparende behandeling bij endeldarmkanker.
 • U heeft de verpleegkundig specialist als aanspreekpunt voor al uw vragen.
 • Wij hebben het certificaat Centre of Excellence voor erfelijke Maag-, Lever-, Darmtumoren, omdat we voldoen aan de Europese criteria voor het verlenen van excellente zorg aan patiënten met deze aandoening.
Patientverhaalfoto darmkanker_Antoni
8.6

Patiënttevredenheid in het Antoni van Leeuwenhoek

Patiënten beoordelen het Antoni van Leeuwenhoek met de volgende rapportcijfers.

Deel uw eigen ervaring
 • 8.5
  Deskundigheid
 • 8.5
  Persoonlijke aandacht
 • 8.1
  Informatie
 • 8.6
  Vertrouwen
 • 8.3
  Mogelijkheid eigen inbreng

Ontmoet enkele specialisten

Maak kennis met een aantal specialisten binnen het AVL Darmkankercentrum:

Het behandelteam

Onze specialisten zijn allen volledig gespecialiseerd in darmkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.

Nieuws

Trials

Het Antoni van Leeuwenhoek is naast een ziekenhuis ook een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van kanker. Dagelijks zetten 700 bevlogen onderzoekers zich in om beter te begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe we het kunnen genezen. Ook bij darmkanker voeren wij veel wetenschappelijke studies (trials) uit. Indien een studie voor u geschikt is, zal de behandeld arts dit met u bespreken.

Enkele studies bij darmkanker

Innovatie

Meestgestelde vragen bij darmkanker

Hoe vraag ik een second opinion aan bij het AVL?

Allereerst neemt u contact op met uw huidig behandelend specialist in het ziekenhuis of uw huisarts. Diegene kan de verwijsbrief digitaal naar ons versturen via www.avl.nl/verwijzers en hierbij direct uw (medische) gegevens en verslagen van onderzoeken meesturen. Eventueel beeldmateriaal kan op een cd-rom per post naar ons worden verstuurd. Nadat alle gegevens door ons ontvangen zijn, wordt dit door het medisch team beoordeeld. Daarna wordt met u een afspraak ingepland. De afdeling Planning neemt hiervoor contact met u op. Meer informatie over de second opinion vindt hier.

Hoe snel kan ik bij jullie terecht bij vermoeden van darmkanker?

Als uw huisarts darmkanker vermoedt, bijvoorbeeld vanwege klachten zoals een veranderd ontlastingspatroon of bloed bij de ontlasting, dan kunt u bij ons terecht voor een sneldiagnose. Uw huisarts kan in dat geval de verwijzing naar ons maken. U kunt dan doorgaans binnen een week bij ons terecht. Er vinden dan zoveel mogelijk onderzoeken op één dag plaats, waardoor u zo snel mogelijk weet of u wel of geen darmkanker heeft en krijgt u te horen wat uw voorlopig behandeladvies is. Soms is het nog nodig om eerst nog extra onderzoek(en) te plannen. Indien u een afwijkende uitslag van het bevolkingsonderzoek heeft, kunt u zelf een afspraak maken bij het AVL voor een intakegesprek via de website van de screeningsorganisatie.

Hoe snel kan ik bij jullie terecht voor een second opinion of behandeling?

Als een specialist in een ander ziekenhuis darmkanker heeft geconstateerd, dan kan diegene op uw verzoek verwijzen voor een second opinion of overname van behandeling. Onze artsen beoordelen uw medische gegevens en bepalen of wij toegevoegde waarde kunnen leveren in uw specifieke situatie. U wordt hierover binnen enkele dagen op de hoogte gesteld. Gemiddeld kunt u binnen 1 tot 2 weken terecht voor een eerste afspraak.

Ondersteunende zorg_echtpaar II