Chemotherapie Edith
123

Chemotherapie bij darmkanker

Chemotherapie kan een aanvullende behandeling zijn bij darmkanker. U krijgt dit voor of na een operatie, of in combinatie met radiotherapie, waarbij de chemotherapie de werking van de radiotherapie versterkt.

Wat is chemotherapie?

Bij chemotherapie krijgt u stoffen toegediend die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze stoffen heten cytostatica. Ze verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.

Wat gaat er gebeuren?

Chemotherapie krijgt u meestal via een infuus. U volgt een aantal chemokuren, afgewisseld met periodes van rust. Chemotherapie kan soms ook via een pil of een injectie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoeveel last van bijwerkingen u krijgt, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort chemotherapie en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. U zou last kunnen krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en haaruitval. Ook kunt u last krijgen van infecties, bloedarmoede en bijvoorbeeld een bloedneus of kleine bloedingen op de huid. Uiteraard helpen we u om de chemotherapie zo goed mogelijk te verdragen.

Door chemotherapie kunt u minder vruchtbaar worden. Daarom bieden we de mogelijkheid om vóór de behandeling sperma, eicellen en embryo’s in te vriezen. Uw arts zal met u bespreken of dit voor u nodig en mogelijk is.

chemotherapie still animatie

Chemotherapie: hoe gaat het in zijn werk?

Wilt u meer weten over chemotherapie? Hoe gaat het in zijn werk en kunt u last krijgen van bijwerkingen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u samengevat in een animatie: