Nachtwacht in het Antoni van Leeuwenhoek

In het Antoni van Leeuwenhoek hangt de komende twee weken een levensgrote replica van de Nachtwacht. Zo kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers van het AVL kennismaken met de wereldberoemde Rembrandt.

‘Nachtwacht on tour’, heet het initiatief van het Rijksmuseum. Samen met Philips laat het museum de Nachtwacht sinds juli 2020 langs ziekenhuizen en verpleeghuizen reizen. Op die manier kunnen mensen die normaal gesproken niet naar het museum kunnen dit meesterwerk toch levensgroot aanschouwen. Zeker nu de musea door de lockdown gesloten zijn is dit een unieke kans voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het AVL.

Raad van Bestuurlid Marien van der Meer is trots dat dit meesterwerk nu in het AVL te zien is: “Wij zeggen het Rijksmuseum en Philips dank dat we de Nachtwacht op deze manier dichtbij onze patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen brengen. Kunst kan inspirerend zijn, afleiding brengen en rust.”

Het AVL heeft ook een eigen kunstcollectie: “De replica van de Nachtwacht is een tijdelijke aanvulling op onze eigen AVL-kunstcollectie. Op verschillende locaties in het AVL hangt of staat hedendaagse kunst van Nederlandse kunstenaars, bijvoorbeeld van Claudy Jongstra. Neem hier gerust een kijkje.

Annemies Broekgaarden, van het Rijksmuseum, zegt: “Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen voor wie het niet vanzelfsprekend is naar het museum te komen, toegang krijgt tot cultureel erfgoed. Vanuit die gedachte is het initiatief Nachtwacht on tour ontstaan en brengen we de Nachtwacht naar verschillenden ziekenhuizen en verpleeghuizen.”

Ook de Patiëntenraad van het Antoni van Leeuwenhoek is blij met deze Rembrandt in het AVL: “Als kankerpatiënt ga je door diepe dalen. Zware tijden wisselen zich af met goede uitslagen. Soms zit het tegen, soms valt het reuze mee. Je voelt je klein en afhankelijk van artsen en naasten. Velen van ons trotseren sterke emoties en staan ‘op scherp’.  Het Rijks wil haar kunst inzetten om je in deze ziekteperiode te troosten. Kijk eens hoe Rembrandt licht en donker gebruikt om ambitie, strijd en actie beter te kunnen zien. In het kleine meisje vooraan met de kip om haar middel, zie je de betovering en met de fiere mannen die de vaandels hoog dragen schildert hij moed en vertrouwen. Neem de tijd om het schilderij van nabij te bekijken zoals je het nog nooit hebt kunnen ervaren. Laat de dramatiek en bewogenheid van deze voorstelling binnenkomen. En ervaar eens wat dit met je doet.”