Ton Schumacher gekozen als lid KNAW

28 apr. 2021 14:00

Ton Schumacher, leider van de groep Kankerimmunologie in het Nederlands Kanker Instituut (het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek) en hoogleraar Immuuntechnologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, is gekozen als lid van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

‘Aanwinst voor de KNAW’

In het persbericht van de KNAW staat het volgende over Ton Schumacher:

‘Ton Schumacher heeft ontdekkingen gedaan die van wezenlijk belang zijn voor de behandeling van kanker met immuuntherapie. Zo leverde hij een bijdrage aan de kennis over hoe T-cellen in tumoren efficiënter aangezet kunnen worden en hoe bij individuele patiënten eiwitten op tumorcellen bijdragen aan succesvolle immuuntherapie. Schumacher staat internationaal bekend om zijn technologische vernieuwing. Hij heeft een groot talent om de fundamentele ontdekkingen die voortkomen uit deze innovaties in de kliniek te laten landen. De bijzondere combinatie van academische excellentie en ondernemerschap die Schumacher belichaamt, is een aanwinst voor de KNAW.’

Ton Schumacher
Ton Schumacher, die ook groepsleider is in Oncode Institute, heeft vele wetenschappelijke prijzen op zijn naam staan. Zo kreeg hij in 2020 de Stevinpremie, dat is samen met de Spinozapremie de hoogste wetenschappelijke prijs van Nederland. In januari 2021 ontving hij de Louis-Jeantet Prijs voor translationele geneeskunde

Eerder in 2021 werd Schumacher gekozen tot fellow van de AACR Academy (American Association for Cancer Research). Ook kreeg hij dit jaar de AACR-Cancer Research Institute Lloyd J. Old Award in Cancer Immunology.

Nieuwe leden KNAW
De KNAW heeft op 28 april 2021 drieëntwintig nieuwe leden gekozen, waaronder drie buitenlandse. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, die worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 13 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.