DRUP-studie wint Patient Impact Award 2022

Het team van de DRUP-studie wint dit jaar de Patient Impact Award 2022, de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor de meest impactvolle klinische innovatie. Patiënten met uitgezaaide kanker voor wie geen behandelingen meer beschikbaar zijn, krijgen in deze studie geneesmiddelen die voor andere tumorsoorten al op de markt zijn. Andere landen volgen inmiddels dit vernieuwende voorbeeld. Vandaag neemt internist-oncoloog en onderzoeker Emile Voest de prijs in ontvangst.

De landelijke DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol) onderzoekt of bestaande kankermedicijnen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij patiënten met specifieke tumortypes ook kunnen werken bij andere patiënten. Het gaat hierbij om patiënten met uitgezaaide kanker en een DNA-profiel dat vaak voorkomt bij andere kankersoorten waarvoor al een doelgericht medicijn of immuuntherapie bestaat.

Directe, positieve impact

“Dit is echt prachtig, innovatief onderzoek”, zegt medisch directeur en juryvoorzitter Jacqueline Stouthard. “Het heeft een directe en positieve impact op het leven van een brede groep patiënten met uitgezaaide kanker, ongeacht de locatie van hun primaire tumor. Daarnaast is de studie vernieuwend in allerlei opzichten, van studie-opzet tot innovatieve financiering van de behandelingen, waarbij een farmaceutisch bedrijf en de zorgverzekeraars samen de kosten dragen.”

Vergoeding uit basispakket

Sinds afgelopen zomer, wordt het medicijn nivolumab zelfs uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Onderzoek binnen de DRUP-studie liet zien dat ruim 40 procent van deze patiënten langdurig voordeel van dit medicijn heeft: de tumor wordt kleiner of verdwijnt in sommige gevallen. Dat tot deze vergoeding wordt overgegaan is te danken aan een unieke samenwerking tussen oncologen, zorgverzekeraars, een geneesmiddelenproducent en het Zorginstituut Nederland.

Over de Patient Impact Award

De Patient Impact Award is de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor klinische innovaties die diagnostiek, behandeling en/of kwaliteit van leven van patiënten met kanker hebben verbeterd of verwacht worden dat te zullen doen. Het Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek heeft de Patient Impact Award in 2018 ingesteld. De klinische innovatie is gebaseerd op een nieuw therapeutisch concept of een wetenschappelijke vinding uit het Antoni van Leeuwenhoek zelf. De winnaar ontvangt 10.000 euro, te besteden aan een symposium voor belangrijke stakeholders zoals artsen of patiënten. 

Over de DRUP-studie

Aan de DRUP-studie doen 35 ziekenhuizen in Nederland mee. De onderzoeksleiders zijn prof. dr. Emile Voest (Antoni van Leeuwenhoek), prof. dr. Henk Verheul (Radboudumc) en prof. dr. Hans Gelderblom (LUMC). Voor de DNA-analyse  werken de onderzoekers samen met de daarin gespecialiseerde Hartwig Medical Foundation. De DRUP-studie wordt financieel ondersteund door KWF Kankerbestrijding en Stelvio for Life

Meer weten?