Interview met Corinne Tillier, verpleegkundig specialist: “Onderzoek doen is echt de moeite waard”

5 apr. 2022 08:30

Tijdens de Week van de Verpleegkundig Specialist in de Oncologie, zetten we een aantal verpleegkundig specialisten in de schijnwerpers. Vandaag vertelt Corinne Tillier, verpleegkundig specialist op de afdeling Urologie, meer over haar werk en over haar onderzoek. Al bijna 12 jaar werkt ze met veel plezier in het Antoni van Leeuwenhoek.

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?

"Het feit dat ik zelfstandig mag werken binnen een geweldig team. Zelfstandig werken betekent dat ik bepaalde handelingen zelf kan doen: patiënten bij het MDO (multidisciplinair overleg) inbrengen en bespreken, bepaalde onderzoeken beoordelen, uitslag van de patholoog aan patiënten vertellen, aanvragen van onderzoek, voorschrijven van medicijnen en starten van de behandeling. En tijdens de dienst: klachten van patiënten beoordelen, onderzoeken en behandelen. En een eigen spreekuur houden. We werken wel met richtlijnen en protocollen, dus dat is het kader in mijn zelfstandigheid. Het team Urologie, waarmee ik werk, maakt mijn werk ook heel bijzonder. Er heerst een goede teamspirit. Iedereen hoort bij de groep en daardoor voel je je gewaardeerd. Ik geloof dat ik in mijn carrière het nog nooit zo heb meegemaakt: we zijn als urologen en verpleegkundig specialisten een eenheid in het belang van de patiënt."

Waarom doe je onderzoek?

"Ik ben altijd nieuwsgierig geweest. Als ik een vraag over de zorg heb, dan wil ik een antwoord dat gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs en niet alleen op basis van ervaring. Onderzoek doen is voor mij een manier om patiënten beter te helpen en bij te dragen aan de kwaliteit van leven van patiënten met kanker."

Waar gaat jouw onderzoek over?

"Mijn onderzoek gaat over geïndividualiseerde informatie die we aan patiënten kunnen geven voordat ze een keuze van behandeling bij prostaatkanker maken. Patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker hebben de keuze tussen verschillende behandelingen. Tot nu toe maakt de patiënt een keuze van behandeling nadat de zorgverlener alle algemene informatie over o.a. urineverlies en erectieproblemen heeft verteld. Wij geven de individuele kans op het herstel van urine-incontinentie en de kans op erectieproblemen na een prostatectomie. In het kader van mijn onderzoek heb ik een artikel gepubliceerd waarin ik heb laten zien dat patiënten die een hoog risico op urine-incontinentie hebben voor een andere behandeling kiezen als we geïndividualiseerde informatie aan patiënten geven. Daarnaast hebben we bewezen dat het instrument dat we hebben ontwikkeld (CPRED: om de kans op herstel van urineverlies na prostatectomie te voorspellen) betrouwbaar is en werkt."

Is dat goed te combineren: jouw werk en  onderzoek?

"Ik krijg per week een dag om mijn onderzoek te doen, dus dat is wel goed te combineren."

Welke adviezen heb je voor verpleegkundigen / VS-collega’s die dit ook willen gaan doen?

"Heel vaak zien verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten ertegenop om onderzoek te doen. Het lijkt alsof je een berg moet klimmen, maar de berg is niet zoals het lijkt. Echter, onderzoek doe je niet alleen. Je wordt begeleid door een promotor. En je krijgt hulp of advies van andere mensen die onderzoek doen of hebben gedaan. Onderzoek doen is echt de moeite waard. Vooral als je beseft dat door jouw kleine contributie de patiënt altijd de winnaar wordt: de zorg verbetert en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten."