In gesprek met Verpleegkundig Specialist in opleiding Sanne Zwolsman

31 mrt. 2023 08:30

In het kader van de Week van de Verpleegkundig Specialist in de Oncologie (VSO) gaan we deze week in gesprek met drie verpleegkundigen in opleiding tot Verpleegkundig Specialist (VS). Alle drie willen ze deze zomer de opleiding succesvol gaan afronden. Vandaag spreken we Sanne Zwolsman, werkzaam op de afdeling pijngeneeskunde.

Sanne Zwolsman IG
Als je iets doet waar je uitdaging en plezier uit haalt en je werkt er hard voor, krijg je heel veel gedaan. Dit betekent niet dat je als verpleegkundige altijd verpleegkundig specialist moet worden.
Sanne Zwolsman Verpleegkundig Specialist

Sanne: “Ik ben in 2014 afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. Daarna ben ik in het AVL gaan werken als trainee en heb ik op chirurgische en interne afdelingen gewerkt. Op de spoedkamer kwam ik in aanraking met de acute zorg en hier wilde ik meer over leren. Daarom heb ik de opleiding tot Intensive Care-verpleegkundige gevolgd en afgerond in 2018. Ik heb in totaal 4 jaar op de Intensive Care gewerkt voordat ik heb gesolliciteerd op de functie van Verpleegkundig Specialist i.o. op de afdeling pijngeneeskunde. Ik heb dus al op heel wat afdelingen van het AVL mogen werken! Als verpleegkundige miste ik op bepaalde fronten de bevoegdheid om zelfstandig beslissingen te mogen nemen. Als IC-verpleegkundige heb je veel eigen regie, maar toch miste er iets. Als Verpleegkundig Specialist ben je zelfstandig behandelaar en mag je de patiënt volgen van de voordeur van het ziekenhuis tot aan het laatste contact. Dit trok mij aan”.

Wat is volgens jou het verschil tussen een verpleegkundige en verpleegkundig specialist?

“Ik ben straks als verpleegkundig specialist niet heel veel anders dan een verpleegkundige. Veel kennis die ik tijdens mijn eerdere werk heb opgedaan neem ik mee in mijn huidige werkzaamheden. Dat is ook de kracht van het verpleegkundig beroep. Als verpleegkundige leer je te observeren en dit om te zetten in passende zorg voor de patiënt en naasten. Zo kijk ik dan ook nog altijd naar de patiënt maar met een medische bril op. Daarnaast mag je als Verpleegkundig Specialist binnen je eigen specialisme medicatie voorschrijven en interventies, in mijn geval bepaalde pijnblokkades, uitvoeren. Dit maakt het werk technisch interessant”.

Hoeveel dagen studeer en hoeveel dagen werk je en hoe combineer je dat met je privéleven?

“Ik werk 3 dagen. Daarnaast heb ik elke 2 weken op woensdag een studiedag aan de Hogeschool Leiden en de andere week studeer ik dan thuis. Daarnaast studeer ik elke maandag. In drukkere periodes heb ik ook beide weekenddagen nodig om te leren of stukken te schrijven. Maar ik probeer altijd wel een dag of dagdeel over te houden voor ontspanning zoals hardlopen, padellen of naar een concert gaan of iets anders doen met vrienden of familie. Maar dit is wel een nodige tegenhanger!”

Wat vind je zo interessant aan de opleiding?

“De opleiding leert mij om zelfstandig behandelaar te worden. Dit gaat niet zozeer alleen over medisch inhoudelijke kennis, want dit kan je ook opdoen na de opleiding. De opleiding leert je om te weten waar je kracht en kennis ligt en waar je andere zorgprofessionals kan inschakelen om jou en de patiënt te ondersteunen. Je kan nooit alleen goede zorg leveren”.

Wat zijn je plannen voor de toekomst als je straks Verpleegkundig Specialist bent?

“Ik wil eerst meer ervaring opdoen binnen de pijngeneeskunde. Na de opleiding heb ik meer tijd over om een eigen poli te draaien, te leren over de verschillende interventies die we doen en meer ervaring op te doen bij patiënten die in het ziekenhuis opgenomen liggen. Daarnaast wil ik ook andere projecten oppakken, zoals verbeterprojecten en het schrijven van protocollen. Tot slot zie ik mezelf in de toekomst, naast het werk in het ziekenhuis, lesgeven aan verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Dat is het fijne van werken in de zorg, je kan zoveel richtingen op dat je het werk altijd uitdagend en leuk kan houden voor jezelf. Het mooie hiervan is dat je dit dan ook uitstraalt naar je collega’s en de patiënten”.